Atunci când, din varii motive, dintele nostru se rupe, fracturează sau se deteriorează într-un anume fel, se impune să apelezi la medicul stomatolog, care va începe procedurile de restaurare dentară. Prin aceasta se înţelege fie o plombă obişnuită - în cazurile cele mai simple, sau chiar montarea unei faţete ori poate coroana dentara Oradea.

Este nevoie de mai multe şedinţe pentru restaurarea unui dinte?

Este o întrebare firească, dar răspunsul este unul destul de complex. Astfel, pentru că această procedură depinde strict de gradul de deteriorare al dintelui, medicul specialist este cel mai în măsură să îţi ofere răspunsul în cazul tău. Un dentist Oradea profesionist va analiza cu atenţie situaţia şi îţi va spune dacă este suficientă una sau sunt necesare mai multe şedinţe şi în ce vor consta procedurile care vor avea loc.

Sunt necesare şi tratamente medicamentoase după restaurare?

Răspunsul nu este unul simplu, afirmativ sau negativ. Totul depinde de cât de complex a fost cazul tău, aşa că medicul este cel care va decide dacă poţi lua unele medicamente împotriva durerii după restaurare sau dacă este nevoie chiar şi de tratamente speciale cu antibiotic, pentru prevenirea infecţiilor dentare.

Încă de la început vrem, însă, să lămurim un aspect: toate aceste medicamente analgezice sau cu efect antibiotic nu se administrează "după ureche", cum se spune, ci se respectă întocmai indicaţiile oferite de medicul specialist. În caz contrar, rişti să ai parte de probleme mult mai mari, şi chiar nu îţi doreşti acest lucru. De aceea, este important să ai o relaţie deschisă cu medicul tău, să îi poţi spune dacă simţi vreun disconfort sau să îl întrebi dacă este sau nu normal să te confrunţi cu o anume situaţie.

Comprese reci pentru hematom

În unele cazuri, după procedura de restaurare dentară, te poţi confrunta cu umflături sau vânătăi. Pentru ele, compresele reci aplicate în zona implantului pot fi de mare ajutor. Nu trebuie să intri în panică, deoarece inflamaţia este o reacţie normală pe care cele mai multe organisme o au după o astfel de intervenţie. În acelaşi timp, poţi să nu întâmpini o astfel de situaţie. Compresele reci sunt cea mai bună metodă de a combate rapid şi eficient inflamaţiile şi nici nu prezintă niciun fel de contraindicaţii. De regulă, orice hematom apărut după intervenţie se va retrage de la sine într-o săptămână sau două.

Cum se procedează cu igiena orală?

Imediat după intervenţie, este de la sine înţeles că în acea zi ar fi bine să faci o pauză de la a te spăla pe dinţi, sau măcar nu folosi o periuţă cu peri duri. Dar mai bine renunţă şi poţi relua a doua zi, sau de când îţi spune medicul, igiena orală zilnică. Periajul va fi ceva mai bland timp de vreo două săptămâni, aşa că ai nevoie de o periuţă moale. Pentru a clăti gura, poţi folosi antiseptice şi vindecarea va fi ceva mai rapidă. De asemenea, pe cât posibil, şi clătirea gurii trebuie să fie mai lentă, pentru că, în caz contrar, pot apărea sângerări.

Renunţă la fumat pentru două săptămâni

Dacă eşti fumător, atunci ar trebui să ştii că acest obicei poate modifica mult timpul de vindecare după ce ai trecut printr-o restaurare dentară. De aceea, recomandarea specialiştilor în domeniu este ca măcar două săptămâni după intervenţie să renunţi la fumat, dacă vrei ca ţesuturile să se vindece şi regenereze mai repede. Şi, cine ştie, poate chiar reuşeşti să renunţi complet la acest obicei nociv, care nu face decât să îi dăuneze organismului.

Ce poți mânca după intervenţie?

Ca în cazul oricărei alte intervenţii chirurgicale orale, ar fi de preferat ca, până trece efectul anesteziei - una sau chiar două ore, să nu mănânci nimic. Apoi, medicul specialist îţi va spune dacă este cazul ca în următoarele zile să ai parte de un regim alimentar specific. Mai exact, vei fi sfătuit să eviţi alimentele prea tari, crocante şi să îţi îndrepţi atenţia către cele moi sau chiar mai multe lichide. Mâncărurile trebuie să fie pasate, de o consistență uşoară. Uită pentru câteva zile de băuturile foarte reci sau chiar fierbinţi, nu consuma alimente tari, uscate sau acide. Cafeaua sau ceaiul negru ar trebui evitate, la fel şi produsele lactate.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!