Colectarea separată a deşeurilor este obligatorie pentru a pune resturile pe drumul reciclării. Mulţi orădeni se întreabă în ce fel de saci să adune gunoaiele, aşa că RER Vest le transmite o serie de recomandări.

Când vine vorba de deşeuri reciclabile, adică PET-uri, folii, pungi, cartoane, doze de metal, cutii de lapte sau iaurt, hârtii, etc., regula este foarte simplă: se aruncă direct în pubela sau containerul galben ori se pre-colectează într-un sac de plastic.

Dacă au consumat toţi sacii pe care i-au primit de la operatorul de salubritate, orădenii pot folosi pentru fracţia uscată orice sac de plastic, galben sau de orice altă culoare, cu condiţia să fie transparent, astfel încât muncitorii RER Vest să vadă că au aruncat acolo doar resturi reciclabile. Tot mai multe magazine comercializează saci galbeni transparenţi, special pentru aceste deşeuri.

Pentru deşeurile biodegradabile (resturi de fructe şi legume, coji de pâine sau ouă, zaţ de cafea etc.), care se aruncă în pubela maro, orădenii pot folosi saci de hârtie ori saci din materiale biodegradabile, şi ei tot mai des întâlniţi în magazine. Sau, dacă sunt dispuşi să facă un mic efort, orădenii pot strânge biodeşeurile vrac, în coşul maro primit de la RER, pe care apoi să-l golească direct în pubelă.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!