Luna iulie va aduce, odată cu intrarea în sezonul estival, preţuri cu până la 20% mai mari. Excepţie vor face doar sejururile contractate prin agenţiile de turism, negociate încă din toamna anului trecut, care vor rămâne neschimbate.

Mai mulţi turişti, tarife mai mari!

Potrivit Mediafax primii afectaţi de aceste scumpiri vor fi turiştii care au hotărât să meargă la mare fără să îşi facă o rezervare din timp.

"Este vorba strict de preţul de la recepţie, pe care fiecare agent economic îl poate schimba după cum doreşte, în funcţie de diverşi factori, cum ar fi cererea din partea turiştilor sau situaţia meteorologică", au declarat reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Specialiştii în turism cred însă că numărul locurilor de cazare afectate de scumpiri va fi însă unul mic. "Marea majoritatea a hotelierilor a vândut deja camerele. Cred că, pentru iulie, vorbim de un procent de ocupare de 100 la sută, pe litoral", au declarat aceştia.

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele FPTR a spus că deşi se plâng de preţurile mari românii preferă să meargă la mare doar în sezonul estival.

"Toată lumea vrea să vină în iulie şi august, când sunt preţurile foarte mari. De ce sunt preţurile foarte mari? Pentru că toată lumea vrea să vină atunci. Dacă cineva ar vrea să vină în iunie, preţurile sunt foarte mici, aproape la nivel de costuri. Dar ei nu vin acum când hotelurile sunt jumătate goale", a spus Răducan.

Între 80 şi 1.300 lei pe noapte

Pentru exemplificare, începând din 1 iulie cele mai mari tarife de cazare vor fi practicate în Mamaia, iar cele mai mici la Saturn.

Preţul unei camere de patru sau cinci stele va porni în Mamaia de la 1.000 lei pe noapte pentru a ajunge la 1.200 – 1.300 lei pe noapte în funcţie de ofertă.

Cazarea la un hotel de două stele va costa între 150 şi 200 lei pe noapte iar la unul de trei stele între 250 şi 350 lei pe noapte.

Tariful pentru o cameră de două stele în Eforie va fi cuprins între 120 şi 180 lei pe noapte în timp ce preţurile pentru un hotel sau o pensiune în Costineşti, Vama Veche şi 2 Mai vor fi undeva între 80 şi 100 lei pe noapte.

În plus, pentru perioada de vârf de sezon este de aşteptat ca, pe fondul cererii mari, hotelierii să mai aplice o majorare de 15 – 20% la tarifele de cazare.

Tot de la 1 iunie vor creşte şi preţurile la mâncare şi băutură precum şi tarifele pentru închirierea de ambarcaţiuni sau alte servicii.