În prima zi a lunii aprilie intră în vigoare o serie de normative care aduc scumpiri din creşterea accizelor şi din aplicarea calendarului de liberalizare la preţul gazelor. De asemenea, contribuabilii nu mai beneficiază de la 1 aprilie de bonificaţii la plata impozitelor şi taxelor locale.

Potrivit Adevărul, data de 1 aprilie marchează intrarea în vigoare a uneia dintre cele mai criticate măsuri luate de către Cabinetul Ponta: acciza suplimentară de 7 eurocenţi la fiecare litru de carburant vândut. Măsura va duce la scumpirea combustibililor cu 40 de bani pe litru, din cauza celor 7 eurocenţi, la care se adaugă TVA de 24%.

Scumpirea va propulsa România de pe locul 23 în Uniunea Europeană direct în top 10 în privinţa preţurilor la motorină, potrivit calculelor "Adevărul", bazate pe statisticile Comisiei Europene. În cazul benzinei, România va ajunge de pe locul 28 pe poziţia 21 în urma aplicării accizei suplimentare.

Tot de la 1 aprilie, majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete, va determina scumpirea cu aproximativ 23 de bani a pachetului de ţigări. Creşterea preţului unui pachet de ţigări ar putea fi însă mai mare dacă producătorii vor transfera către cosumatorul final şi efectul introducerii accizei suplimentare la carburanţi. 

Din aceeaşi zi sunt programate două majorări de preţ şi la gazele naturale: o majorare de 2% pentru populaţie şi una de 5% pentru sectorul industrial care se alimentează de pe piaţa reglementată, după cum declara recent Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Marţi este ultima zi în care contribuabilii care achită integral impozitul pe casă, teren sau maşină pot beneficia de o bonificaţie de până la 10%, potrivit prevederilor Codului Fiscal. De la 1 aprilie, nu se mai aplică bonificaţii pentru plata de taxe şi impozite locale. Impozitul/taxa pe teren sau pe casă se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.

1 aprilie aduce însă şi veşti bune. Operatorii telecom vor practica, de la 1 aprilie, tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut în cazul telefoniei mobile şi de la 0,67 la 0,14 eurocenţi/minut pentru telefonia fixă. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă reţea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul.