V-aţi întrebat vreodată de ce atât de multă lume lasă comentarii în ton negativ pe site-uri? De ce inflexiunile textului sunt ironice, sarcastice, de ce atât de mulţi oameni sunt critici din spatele unui pseudonim?

O echipă de cercetători din Australia a încercat să vadă ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet şi a testat 415 bărbaţi şi femei cu vârste de peste 18 ani în căutarea comportamentului online şi a predispoziţiei spre virulenţă în scris. Cercetătorii au fost atenţi la două tipuri de empatie (afectivă şi cognitivă), precum şi asupra unor trăsături precum sadismul, psihopatia şi abilităţile sociale.

Empatia cognitivă face referire la abilitatea de a înţelege emoţiile altora. Cea afectivă face referire la abilitatea de a trăi, internaliza şi a răspunde acelor emoţii.

Cei predispuşi la a lăsa comentarii în ton negativ pe Internet au avut scoruri înalte în ceea ce priveşte empatia cognitivă şi psihopatia. Ultima a fost măsurată cu întrebări de genul "răzbunarea trebuie să fie imediată şi eficientă" sau "deşi unii oameni găsesc comentariile mele ca fiind jignitoare, eu cred că sunt amuzante". Nivelul înalt de empatie cognitivă îi face pe aceşti oameni capabili să recunoască ce anume ar deranja pe cineva, iar lipsa empatiei afective îi opreşte din a conştientiza şi internaliza efectele acţiunilor lor. Psihopatia este asociată cu căutarea senzaţiilor tari şi cu impulsivitatea.

Studiul mai afirmă că şi alte cercetări anterioare au relevat că acei comentatori care lasă texte virulente au nivelu înalte de psihopatie şi o lipsă de empatie afectivă. A lăsa un comentariu răutăcios pe Internet este uşor deoarece majoritatea utilizatorilor se ascund în spatele unui pseudonim, ceea ce le conferă o oarecare anonimitate. Din spatele acestei anonimităţi orice este posibil şi gradul de control asupra discuţiei este perceput ca fiind mai înalt decât într-o conversaţie verbală.

În viaţa de zi cu zi fiecare persoană adună frustrări: maşina nu are destulă benzină, vecinul porneşte bormaşina la ora 6 dimineaţa, iubita e rece de două săptămâni, la locul de muncă salariul este mic, iar colegii letargici. Nu e de mirare că unii oameni aleg mediul online drept ţeavă de eşapament a acestor frustrări. Internetul le conferă anonimitate în condiţiile în care, în viaţa reală, exprimarea liberă a acestor frustrări ar atrage după sine ostracizare socială. Mai mult, jucând rolul "răzbunătorului", comentatorul anonim simte că le plăteşte altora pentru necazurile din viaţa lui.

Anonimitatea online cuplată cu exprimarea virulentă a părerii este un produs al lipsei de temeri. Comentatorul online se simte în siguranţă, aşa că lasă să cadă barierele etice şi morale. În viaţa reală a fi critic, sarcastic ori a înjura denotă un comportament indezirabil din punct de vedere social, în vreme ce plăcerea de a încălca regulile este cu atât mai mare cu cât comentatorul se simte în siguranţă din spatele ecranului.