În contextul scandalului extins la nivel național care a pornit de la amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Cetatea Oradea, coroborată cu informația incorectă, dar larg răspândită, că aceasta ar înlocui-o pe cea a lui Mihai Viteazul, Primăria Oradea prezintă miercuri lămuriri cu privire la acest monument, dând asigurări, girate de experți, că acesta este într-o stare bună.

Statuia domnitorului va fi amplasată, așa cum este în plan de ani de zile, în Centrul Civic al Oradiei într-o piațetă care-i va purta numele.

Se lucrează la soclu

Printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea subliniază că a „pregătit o serie de măsuri în vederea reamplasării în anul următor a statuii lui Mihai Viteazul în Centrul Civic. În prezent, aici se desfășoară lucrări de amploare, la unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură derulate vreodată în Oradea - rețeaua de pasaje subterane din Piața Emanuil Gojdu și Piața Independenței”.

Reprezentanții municipalității spun că, de altfel, pe 11 iulie 2023, a fost emisă autorizația de construire a soclului pe care va sta statuia ecvestră a domnitorului. „În acest moment, se lucrează la proiectul soclului, fundația urmând să fie realizată în toamna acestui an, în cadrul lucrărilor executate în Piața Emanuil Gojdu”, se arată în informarea Primăriei Oradea. 

„Cel târziu în mai 2024”

După cum a decis Consiliul Local Oradea pe 30 ianuarie 2019, piața din Centrul Civic al Oradiei va primi numele de „Piața Mihai Viteazul”, „schimbarea denumirii urmând să se realizeze la data amplasării statuii voievodului pe noul amplasament”. 

Primăria Oradea mai transmite că statuia lui Mihai Viteazul va fi redată circuitului public „cel târziu în luna mai 2024”. 

„Primarul Florin Birta spune că, potrivit estimărilor municipalității, în cursul lunii noiembrie se va solicita avizul Comisiei Monumentelor Istorice, iar apoi autorizația de construcție. Statuia urmează să fie montată cel mai târziu în luna mai 2024, după încheierea tuturor lucrărilor de amenajare din zonă. În conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 6 din 2021, ea va fi amplasată în piațeta din fața Catedralei Episcopale Ortodoxe, proiectul fiind corelat cu întregul ansamblu de amenajare a piațetei”, se arată în informarea transmisă de primărie. 

Statuia lui Mihai Viteazul a fost dată jos de pe soclul din Piața Unirii în mai 2019, fiind înlocuită cu cea a Regelui Ferdinand

Mihai Viteazul, înlocuit de Regele Ferdinand

Statuia lui Mihai Viteazul „se află în conservare la un depozit al Companiei de Apă”, spun reprezentanții municipalității. 

Aceștia transmit că monumentul este în stare bună, confirmată de experți. „În vederea reamplasării acesteia, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din județul Bihor a luat legătura cu experți ai Muzeului Național Brukenthal, care au venit la Oradea pentru a evalua starea statuii. Potrivit experților, aceasta este în stare bună, fiind nevoie de o perioadă de 30 de zile înainte de a fi montată pentru efectuarea intervențiilor necesare”, se precizează în comunicatul Primăriei Oradea. 

(Video din 2019, de la ridicarea statuii lui Mihai Viteazul de pe soclul din Piața Unirii)

În același document se amintește că statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul a fost ridicată din Piața Unirii pentru amplasarea în locul acesteia a statuii ecvestre a Regelui Ferdinand, dat fiind că, „în cadrul ansamblului de aici, proiectat de arhitectul Duiliu Marcu, în perioada 1924 -1940 a existat un monument similar”. 

Noua statuie a lui Ferdinand I, unul dintre artizanii Marii Uniri, a fost inaugurată în 2019, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la prima vizită oficială a familiei regale în Oradea. 

Isterie online

După apariția informațiilor că statuia Sfântului Ladislau, rege al Ungariei, a fost dusă în Cetatea Oradea pentru a fi amplasată pe un soclu în curte, în mediul online au apărut comentarii critice la adresa acestei inițiative. Ba mai mult, au apărut informații false, acestea fiind cele mai răspândite, potrivit cărora monumentul dedicat Sfântului Ladislau îl înlocuiește pe cel al lui Mihai Viteazul, în centrul orașului. 

Site-uri cu profil naționalist au titrat „Se petrece la Oradea! E dureros!”, „La Oradea, după ce a fost dată jos statuia lui Mihai Viteazul, este ridicată statuia Regelui Ladislau I al Ungariei”, „Umilință totală pentru România! Ce fac ungurii în Transilvania”, „PNL pune statuia Regelui Ungariei în Cetatea Oradea”. Reprezentanți ai partidului AUR folosit această speță pentru a promova, la rândul lor, dezinformări privind presupusa înlocuire a statuii domnitorului român cu cea a regelui ungar.

În contextul acestui scandal, marți, fără vreun anunț prealabil, Episcopia Romano-Catolică de Oradea și Primăria Oradea au dat în circuitul turistic statuia Sfântului Ladislau din Cetatea Oradea, în urma unei ceremonii private, în cadrul căreia episcopul Böcskei László și primarul Florin Birta au depus coroane de flori pe soclul noului monument, realizat la inițiativa eparhiei catolice, cu bani din donații.

(sursa foto: Episcopia Romano-Catolică de Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!