Orădenii sunt invitați să descopere amănunte interesante din viața teatrului orădean. În premieră, din Arhivele naționale au fost scoase documente care descriu istoria spectacolelor jucate în Oradea, unele dintre ele vechi din secolele XVIII și XIX.

Toate au fost prezentate luni seară, la un vernisaj organizat de Teatrul Regina Maria și de Teatrul Szigligeti, expoziția cuprinzând documente și afișe atât în limba maghiară, cât și în română.

Potrivit lui Nagy Mihaly, consilier în cadrul Arhivelor Naționale – serviciul Bihor, expoziția prezintă trei perioade: secolul 19 și înainte, „când vorbim despre întemeierea teatrului din Oradea”, perioada de la începutul secolului XX, când teatrul românesc era organizat de asociația Vestul Românesc, și perioada de după 1955.

„În afară de afișe, am ales (n.r. să expunem) și lucrări de teatru, am găsit o piesă de teatru pentru copii, un manuscris în limba română, din 1882”, a explicat Mihaly, în cadrul vernisajului.

De asemenea, sunt expuse partituri datând din ani 1700, un caiet cu manuscrisele unor piese de teatru în limba germană, din 1760, detalii despre deplasările teatrului Vestul Românesc în perioada interbelică sau afișe bilingve ale unor spectacole.

„Păstrarea memoriei teatrale trebuie să fie nu numai un act de justiție, ci un act reparatoriu și o preocupare permanentă a actualilor colegi. E un lucru foarte bun să ne ducem mereu spre documentul care ne duce spre trecutul nostru”, a spus, tot în cadrul vernisajului, Elisabeta Pop, fost secretar literar al Teatrului orădean.

Directoarea Teatrului Szigligeti Ede, Czvikker Katalin, a precizat la rândul ei că expoziția este binevenită, în condițiile în care teatrul maghiar nu are în arhivă documente de dinainte de 1950, care au fost distruse. Prezent și el la vernisaj, directorul Arhivelor Naționale – Bihor, Mihai Georgiță, a precizat că va semna un protocol cu ambele teatre din Oradea, astfel încât cercetările să poată continua.

Expoziția „Arhive din patrimoniul cultural al Oradiei” va rămâne deschisă până la jumătatea lunii ianuarie și va putea fi vizitată de spectatorii teatrelor orădene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!