Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, în 2 septembrie 2021, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.

În transpunerea unor decizii ale Curţii, se propune reglementarea unei proceduri clare de informare a persoanei care a fost interceptată şi de distrugere a probelor care nu vor fi folosite în procesul penal.

Astfel, conform modificărilor propuse, în cel mult 10 zile de la încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris fiecare persoană supravegheată despre măsura de supraveghere tehnică care a fost luată în privinţa sa. În 20 de zile de la primirea informării scrise, persoana supravegheată are dreptul de a solicita procurorului să-i aducă la cunoştinţă conţinutul proceselor-verbale în care sunt consemnate activităţile de supraveghere tehnică efectuate, precum şi să-i asigure ascultarea convorbirilor, comunicărilor sau conversaţiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supraveghere tehnică.     

Procurorul poate să amâne motivat, cel mai târziu până la rezolvarea cauzei, efectuarea informării scrise sau prezentarea conţinutului suporturilor pe care sunt stocate activităţile de supraveghere tehnică ori a proceselor verbale de redare, dacă aceasta ar putea conduce la: a) perturbarea sau periclitarea bunei desfăşurări a urmăririi penale în cauză; b) punerea în pericol a siguranţei victimei, a martorilor sau a membrilor familiilor acestora; c) dificultăţi în supravegherea tehnică asupra altor persoane implicate în cauză.

După soluţionarea cauzei de către procuror, orice persoană cu privire la care s-a dispus sau confirmat o măsură de supraveghere tehnică şi care nu a dobândit în acea cauză calitatea de parte, precum şi inculpatul faţă de care s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sau clasarea pot formula plângere împotriva măsurii şi a modului de punere în executare a acesteia.

Dacă se admite plângerea şi se constată nelegalitatea măsurii de supraveghere tehnică, persoana în cauză se poate adresa instanţei civile pentru obţinerea de despăgubiri.

De asemenea, înregistrările nelegale vor fi distruse, însă numai dacă privesc strict persoana care a formulat plângere. Când ar putea fi folosite ca probe în alte procese penale, ele se păstrează la sediul parchetului, în condiţii de confidenţialitate.