Cele 31 de evenimente mari organizate de-a lungul anului 2023 de către Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune au însumat 500.000 de participanți, potrivit raportului prezentat miercuri de directorul Alexandru Chira.

Întrebat de jurnaliști despre ideea vehiculată de unii că în Oradea nu sunt prea multe lucruri de făcut, expusă recent chiar într-un articolaș umoristic și de celebrul site Times New Roman, Chira a spus că agenda locală cuprinde evenimente importante, iar vara și toamna acestea se țin aproape weekend de weekend. 

„Un nume foarte mare” la Sounds of Oradea

Anul trecut, cu un buget de 7,5 milioane de lei, APTOR a organizat sau co-organizat evenimente mari, ca Oradea FestiFall - care în premieră a acaparat cinci zone centrale și l-a adus pe scenă pe Richard Clayderman -, Festivalul Medieval, Festivalul Copiilor, Street Food Festival, Sounds of Oradea, Oradea Summer Film, ORA Jazz Festival ori Târgul de Crăciun. 

Potrivit lui Alexandru Chira, și în 2024 asociația pe care o conduce va propune un program bogat de evenimente, care va fi supus aprobării Consiliului Local în zilele următoare. 

„Va trebui să așteptăm să fie aprobat în ședința de Consiliu Local, dar să fiți cu ochii pe calendarul de evenimente, fiindcă vor fi elemente de noutate. La Sounds of Oradea vom avea un nume foarte mare, care vine în premieră la Oradea. Este vorba despre o soprană”, a spus Chira, fără a dezvălui despre cine este vorba, căci încă se finalizează discuțiile pentru respectivul festival. 

El a mai spus că „ne dorim să venim cu noutăți pentru publicul orădean și pentru turiști”. De asemenea, se dorește extinderea locurilor care găzduiesc evenimente în aer liber, prin adăugarea Piațetei Independenței, când aceasta va fi finalizată. 

Oradea, destinație de dormit sau nu?

La finalul conferinței, șeful APTOR a fost întrebat de jurnaliști cum comentează ideea lansată în spațiul public, inclusiv de locuitori din Cluj, că în Oradea nu prea există opțiuni de distracție. De altfel, în cheie umoristică, popularul site de „știri” fictive Times New Roman a publicat recent un material cu titlul „Studiu. Oradea este cea mai bună destinație pentru turiștii care vor să doarmă”. 

„Eu cred că fiecare oraș are un specific diferit. La zilele orașului, de exemplu, am avut grupuri de turiști din Cluj”, a răspuns, în prima fază, Alexandru Chira. 

Întrebat ce face APTOR pentru a atenua această percepție, el a făcut referire la agenda plină a orașului, adăugând, pe de altă parte, că viața de noapte nu intră în atribuțiile asociației. 

„Eu cred că o agendă de evenimente care acoperă aproape fiecare weekend din mai până în octombrie este un efort consistent, constant, de a demonstra că nu dormim chiar așa de mult, cum zice Times New Roman... În același timp sunt multe lucruri care țin de antreprenori, de sfera privată, de cei care sunt responsabili de viața de noapte. Noi organizăm evenimente până la o anumită oră, cât ne permite legea, dar nu intră în atribuțiile noastre să organizăm viața de noapte a orașului”, a spus Alexandru Chira. 

Raportul APTOR pe 2023:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!