Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri după amiază, că nu și-ar dori revenirea la starea de urgență, pentru că aceasta ar duce la îngrădirea unor drepturi și ar sufoca economia. Însă, acest scenariu este posibil ca o ultimă măsură în lupta anti-Covid, atunci când va avea convingerea că alte metode nu dau rezultate.

"Decizia se poate lua doar în măsura în care specialiştii îmi spun că nu există altă soluţie. Eu îmi doresc să cred că există altă soluţie. Că românii nu vor această boală. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim această epidemie în mod rezonabil", a spus Klaus Iohannis, răspunzând unor întrebări ale jurnaliştilor în cadrul declaraţiei pe care a susţinut-o la Palatul Cotroceni.

Preşedintele s-a declarat îngrijorat de felul în care evoluează pandemia în România, făcând apel la respectarea regulilor, şi a spus că el consideră revenirea în starea de urgenţă "ca o ultimă soluţie, când nu avem nicio altă posibilitate".

În declaraţia de presă, preşedintele a abordat mai multe teme. Întrebat, între altele, dacă despre achiziţia unui vaccin, semnarea unor acorduri şi pentru Remdesivir, un medicament folosit în tratamentul Covid-19, Iohannis a răspuns că "avem de gând să achiziţionăm şi vaccinul şi medicamentele. Se ocupă Ministerul Sănătății, care a întreprins paşii necesari". 

Întrebat, de asemenea, despre deschiderea anului şcolar în siguranţă, Iohannis a răspuns că "această situaţie e de extremă importanţă şi mă preocupă foare mult". "Şcoala nu va începe în condiţii normale", a mai spus Iohannis.

Între altele, președintele a mai acuzat PSD de "un cinism inimaginabil", susţinând că numărul mare de cazuri de COVID-19 zilnice se datorează tergiversării în Parlament a legii carantinei şi izolării. "Din păcate, această evoluţie va dura, chiar dacă Guvernul ia măsurile corecte", a spus şeful statului.

Citiți declarațiile președintelui pe HotNews.ro, iar întreg discursul poate fi urmărit mai jos!