Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a făcut joi primele declarații legate de avionul de mici dimensiuni care a survolat miercuri spațiul aerian al României fără aprobare, intrând pe deasupra Oradiei.

Într-o vizită făcută la Alba Iulia, unde a participat la ceremonia de încheiere a anului școlar a Colegiului Militar, Dîncu le-a spus jurnaliștilor că incidentul cu avionul care a încălcat miercuri spațiul aerian românesc este unul rar, „ciudat”, dar că nu este un motiv de îngrijorare pentru siguranța aeriană a României.

”Nu știm care a fost mobilul călătoriei unui avion bimotor prin trei țări. Este o lebădă neagră”, a spus Vasile Dîncu, potrivit site-ului local de știri Alba24.ro.

”Siguranța aeriană a fost perfectă pentru că a fost întâmpinat de două avioane care au condus acest avion”, a mai spus ministrul conform sursei citate.

Acesta a mai punctat că „este un incident rar”, „mai degrabă ciudat”, susținând, că, deocamdată, autoritățile din România nu știu „care a fost mobilul acelei călătorii ciudate a unui bimotor prin spațiul aerian din 3 țări”. „Dar o să studiem, o să vedem cu siguranță… o lebădă neagră”, a mai spus Dîncu.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, aeronava de mici dimensiuni a survolat miercuri seară la joasă înălțime spațiul aerian, iar pe teritoriul țării noastre a fost interceptată de avioane militare F16 ale Forțelor aeriene americane și române. 

"Precizăm că aeronava în discuție, care a evoluat în spațiul aerian al României pe traiectul Oradea - Caransebeș - Drobeta Turnu Severin, nu a manifestat un comportament ostil sau periculos. În niciun moment, pilotul aeronavei nu a răspuns interogărilor radio și nici semnalelor vizuale transmise de aeronavele militare interceptoare, potrivit normelor internaționale", a explicat Ministerul Apărărăii Naționale într-un comunicat transmis pe această temă.

Din datele comunicate miercuri seară, „aeronava a decolat din Ungaria, din zona Debrețin, în jurul orei 17.30, fără a avea un plan de zbor aprobat și fără a avea pornite mijloacele electronice de identificare de tip transponder".

În jurul orei 19.09, „aeronava-țintă a traversat în spațiul aerian al Bulgariei”, unde, se pare, a și aterizat, autoritățile investigând incidentul.

Prezența avioanelor în spațiul aerian din Bihor a stârnit discuții pe rețelele de socializare, mulți internauți întrebându-se ce se întâmplă.

Video: martor, cititor Bihoreanul

Citiți pe această temă articolul O aeronavă a survolat Oradea fără autorizare! A fost interceptată de avioane F16 ale americanilor și ale românilor (VIDEO)

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!