Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat, luni seară, că majorarea alocațiilor pentru copii se va face treptat, începând cu 1 august. Într-o primă etapă, alocațiile vor crește cu un procent „în jurul” a 15%, dar din 1 ianuarie va urma o altă creștere, anunță Digi24.

„Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu.

Acesta a dat asigurări că nu există divergenţe de opinie între el şi premier cu privire la cuantumul majorării pensiilor şi alocaţiilor pentru copii, aşa cum a vehiculat o parte din presă, adăugând că o decizie va fi comunicată în zilele următoare.

"Aşa cum am spus, vom creşte şi pensiile şi alocaţiile, dar ceea ce trebuie să subliniem este că facem acest lucru într-un moment foarte dificil pentru economie, într-un moment în care economia naţională trece, alături de toate economiile lumii, printr-o criză fără precedent”, a mai arătat ministrul, precizând că acest lucru se va face fără „fără să avem asistenţă de la instituţii internaţionale gen FMI”.

Tot luni, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul va majora alocaţiile copiilor în mai multe etape, menționând că procentul şi ritmul de creştere în cazul acestora depind de prognoze. Legat de majorarea pensiilor, prim-ministrul a arătat că se continuă analizele.  

"Trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. De asemenea, să finalizăm prognozele referitoare la evoluţia economiei româneşti în următorii ani pentru că în funcţie de asta vom lua decizia şi aici pot să vă spun sigur că vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere a pensiilor", a mai spus Ludovic Orban potrivit Digi24.