Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a avut o primă declaraţie în cazul bihorencei care a câştigat procesul cu Spitalul Judeţean din Oradea, după ce, în 2013, s-ar fi infectat cu stafilococ în Maternitate.

Site-ul antena3.ro scrie duminică despre faptul că Pintea e de părere că s-a ajuns la această situaţie dintr-o greşeală a celui care a furnizat serviciul medical. 

"Ştiu că există o sentinţă a unei instanţe judecătoreşti prin care această pacientă are dreptul la despăgubiri în urma infectării cu stafilococ în maternitate. Cred că e mai puţin important dacă banii au fost primiţi sau nu. Eu cred că acest caz trebuie să fie un semnal de alarmă vizavi de modul în care alegem să pregătim spitalele, sălile de operaţie pentru pacienţi. Din punctul meu de vedere, acolo a fost clar o greşeală a celui care a furnizat serviciul medical", a spus Sorina Pintea, potrivit sursei citate.

După cum BIHOREANUL a mai scris, instanţele orădene au acordat despăgubiri morale în valoare de 50.000 lei unei orădence care a reclamat că a fost contaminată cu o infecţie nosocomială în timpul internării la Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Sentinţa, pronunţată iniţial de Judecătoria Oradea, a fost menţinută, săptămâna trecută, şi de Tribunalul Bihor, după cum au anunţat, luni seară, avocaţii femeii.

Pe 11 septembrie 2018, Judecătoria Oradea a pronunţat, în premieră pentru justiţia bihoreană, o soluţie ce obligă Spitalul Judeţean să despăgubească o pacientă, nu pentru un diagnostic ori procedură medicală greşită, ci pentru o infecţie nosocomială. "Reclamanta s-a prezentat clinic sănătoasă la spital, iar în perioada spitalizării a fost infectată cu un stafilococ, fapt ce atrage răspunderea civilă a spitalului", a conchis completul, dispunând despăgubiri morale de 50.000 lei. Pe 19 februarie 2019, Tribunalul a respins calea de atac a spitalului.

Directorul medical al spitalului, dr. Lucia Daina, susţine că magistraţii nu au luat în considerare expertizele medico-legale ce arată că stafilococul cu care s-a infectat orădeanca nu ar fi fost din spital, ci putea fi o autoinfecţie. Daina a precizat că despăgubirile vor fi achitate de firma de asigurări.