Șefa de promoție de la Colegiul Mihai Viteazul din Ineu, județul Arad, Iulia Cociuba, cea care a devenit virală pe internet și cunoscută în toată țara după ce a criticat dur sistemul de învățământ în discursul de absolvire, a fost lăudată pentru curajul ei de lectorul orădean Mihai Maci.

Într-un text publicat pe platforma Contributors, universitarul a apreciat discursul fetei, în contradicție cu ce îi învață școala pe tineri, în contextul în care fata urmează să dea Bacalaureatul, așa că se va mai întâlni cu profesorii pe care i-a criticat.

„Domnișoara Cociuba a ales să spună răspicat, clar și concis aceste lucruri în public, de față cu profesorii, cu colegii dânsei și cu părinții pentru a fi auzite de toți. Gest remarcabil, cu atât mai mult cu cât vine de la un tânăr (capabil să formuleze limpede aceste lucruri) care, încă, nu a ieșit cu totul de sub autoritatea celor cărora le vorbește (căci, dincolo de bilanțul notelor, pe dânsa o așteaptă Bacalaureatul). Pe scurt, eleva din Ineu și-a asumat – cu curaj – faptul de-a spune ce gândește și, mai ales, de-a spune public că faptul de a gândi cu capul tău și de a-ți exprima gândul de față cu ceilalți sunt lucruri pe care școala românească de azi nu doar că nu le deprinde, ci le inhibă prin toate mijloacele”, a scris Maci, într-un text publicat miercuri pe Contributors.ro.

Cociuba a fost apreciată de profesorul orădean, care le predă studenților filosofie, și pentru că a personalizat evenimentul de absolvire.

„Dânsa i-a adus pe colegii dânsei – și, cred eu, și pe profesorii lor – în centrul acestui eveniment. ”Despre noi e vorba aici” a spus eleva, nu despre ”valorile eterne” (în care nu crede nimeni), despre ”performanțele” (de la care câțiva funcționari așteaptă ”prime salariale”) sau despre ”viitorul nostru” (altmninteri incert). Despre noi și despre fricile noastre, despre tot ce n-am înțeles, despre ostilitatea și apatia ce ne-au despărțit mai înainte de-a ne întâlni, despre speranțele ce se destramă, despre felul în care ”școala vieții” (alcătuită din minciună, ipocrizie și impostură) a triumfat asupra școlii adevărate, despre dezamăgiri și despre faptul că toate acestea fac parte din bagajul cu care vom merge mai departe. În ciuda a ceea ce pare, la toate ceremoniile de acest gen, grupurile care participă – oficialități, profesori, elevi, părinți, (câteodată) curioși – sunt izolate și compartimentate de pereții invizibili ai rolurilor sociale. Lacrimile de circumstanță nu abolesc aceste ”ziduri”, ci doar le marchează cu semne reconscibile de cealaltă parte. Domnișoara Cociuba, cu discursul dânsei, le-a spulberat, căi miza școului produs de cuvintele pe care le-a rostit a fost aceea de-a-i aduna pe toți sub semnul unei probleme comune”, a mai scris Maci.

Citește integral textul semnat de universitarul Mihai Maci AICI: Ai ceva de comentat?!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!