Filosoful Mihai Maci, lector al Universității din Oradea, a publicat în presa națională un comentariu despre un serial care se află în topul vizionărilor pe Netflix România, „Ascensiunea imperiilor: Otomanii”, și unde sunt prezentate luptele între Vlad Țepeș și Mahomed Cuceritorul.

În textul intitulat „Vlad al lor și Dracul nostru” și apărut pe site-ul spotmedia.ro, Mihai Maci (foto) spune că a vizionat miniseria cu șase episoade în vacanța de iarnă, dar a și citit multe articole scrise pe urma producției realizate în Turcia.

„Nu doar l-am văzut, ci am și citit o mulțime despre el. Semn că a prins – și încă la categorii foarte diferite de vârstă –, că spune ceva și că nu ne lasă indiferenți. Acest lucru e bun și, o spun cu toată sinceritatea, ar trebui speculat de școală, de edituri, de istorici, de literați și de varii proiecte”, a scris Maci.

Profesorul evidențiază cum un film de succes aduce în atenția publicului „o problematică multă vreme ignorată sau tratată „din mers” de varii compedii academice”, iar școlile, cercetătorii și media ar trebui să folosească aceste „pârghii de acces” ca să aducă „sub lumina reflectoarelor” specialiști care pot „rostogoli” povestea. Altfel spus, lecțiile de istorie din școli ar putea începe cu acest film.

Mihai Maci mai vorbește și despre importanța ca românii să-l descopere pe Vlad Țepeș și din perspectivă turcească, dincolo de manualele de istorie.

„Mi se pare că primul lucru care poate seduce la un asemenea film e această lărgire a perspectivei, grație căreia omul – aflat ”sub vremi” – dobândește o anumită consistență psihologică și, implicit, un anumit profil personal”, a mai scris lectorul.

Citește articolul în întregime aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!