Oradea Arena este locul unde, joi și vineri, elevii din Bihor vor putea să descopere ce meserii ar putea avea în viitor. În arena orașului se ține Târgul locurilor de muncă și de orientare în carieră, organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor și Inspectoratul Școlar Județean.

Evenimentul se adresează elevilor din Bihor, șomerilor și oricărui cetățean care are nevoie de un alt loc de muncă. Joi dimineață, de îndată ce târgul s-a deschis, au început să sosească microbuze și autocare cu elevi de liceu din tot județul. Vineri, în vizită vor veni elevi de gimnaziu, iar în total sunt programați să ajungă la eveniment 6.000 de școlari.

La standuri sunt prezente 64 de firme, cinci instituții publice, șapte ONG-uri, patru universități și 20 de licee, care își prezintă activitatea și ofertele, fie că este vorba de anunțuri de recrutare, de stagii de ucenicie ori de cursuri. În total, firmele recrutează peste 1.700 de angajați, iar elevii pot afla astfel ce se caută pe piața muncii acum.

Târgul despre care specialiștii spun că este cel mai mare de acest fel din România, ca durată de desfășurare și număr de standuri, are în program și workshopuri dedicate orientării tinerilor în carieră, un aspect esențial pentru viitorul pieței muncii. De asemenea, cu ajutorul studenților de la Psihologie, sunt testate competențele tinerilor, astfel încât să afle ce domenii li se potrivesc. „Măsurăm științific, încercăm să aflăm competențele tinerilor și încercăm să le sincronizăm cu valorile și cu personalitatea acestora, astfel încât să putem să-i direcționăm spre anumite domenii în care noi credem, prin măsurare științifică, că-și pot găsi viitorul”, a declarat Békési Csaba, directorul AJOFM Bihor.

Orientarea în carieră trebuie să fie o prioritate pentru autorități, școli și angajatori, este convins Békési. „Dacă astăzi ne plângem de lipsa forței de muncă, trebuie să ne asumăm cu toții rolul de a orienta în carieră tinerii, să le arătăm ce meserii sunt prezente și să putem proiecta, să arătăm unde se îndreaptă piața forței de muncă”, a mai spus șeful AJOFM Bihor.

La târgul de la Oradea Arena, elevii au ocazia să vadă și tehnica folosită în firme și în școlile profesionale. De pildă, liceele tehnice își prezintă simulatoarele pe care le folosesc la pregătirea elevilor ori prăjiturile gătite de elevi, iar firmele și-au etalat dronele ori roboțeii.

Evenimentul va fi deschis și vineri, între orele 8 și 17.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!