Primăria Oradea, prin Direcţia Tehnică, îşi propune să achiziţioneze şi să amplaseze toalete ecologice cu sistem de autocurăţare în parcurile din municipiu, precum şi în zona centrală. Lipsa toaletelor publice este o problemă reclamată de mai multă vreme de orădeni. 

"Dotarea zonelor publice aglomerate, şi nu numai, cu toalete ecologice cu sistem de autocurăţare reprezintă mai mult decât o necesitate pentru orice oraş civilizat din Europa. Direcţia Tehnică din Primăria Oradea a supus consultării CMUAT (n.r. – Comisiei Municipale de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului) mai multe modele de toalete ecologice, în vederea achiziţionării şi amplasării unor astfel de toalete în zona centrală şi în parcuri", se arată într-o informare transmisă, vineri, de reprezentanţii municipalităţii. 

În cadrul şedinţei s-au analizat câteva modele disponibile pe piaţă şi folosite în mari oraşe europene. 

În final, CMUAT a aprobat două modele pentru zona centrală, respectiv alte două pentru parcuri, au transmis reprezentanţii municipalităţii. 

(unul dintre modelele de toalete pentru zona centrală)

"Momentan se lucrează la documentaţia tehnică, urmând să fie achiziţionate 10 toalete ecologice în parcuri şi zona centrală a oraşului. Caracteristici esenţiale şi care se iau în calcul la alegerea toaletelor ecologice sunt: acestea trebuie să fie automate şi cu sistem de auto-curăţare, curăţarea şi dezinfectarea să se facă la fiecare folosire, să fie accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi, accesul la toaletă să se facă cu monede de 50 bani şi cu cititor de card", se precizează în informarea Primăriei. 

(unul dintre modelele de toalete pentru parcuri)

Pe lângă toalete, se va achiziţiona şi serviciul de bază al intervenţiilor periodice de control şi verificare a acestora, controlul de la distanţă (instalarea în toaletele cu autocurăţare a unui sistem de control de la distanţă pentru întreţinerea acestora), respectiv contract de asistenţă pentru gestionarea şi întreţinerea toaletelor.