Cererea de chemare în judecată reprezintă actul de procedură prin care se declanşează procesul civil. Aceasta trebuie să cuprindă elemente expres arătate în art. 112 Cod Procedură civilă respectiv: numele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, pentru persoane juridice, denumirea şi sediul lor, numele şi calitatea reprezentantului, obiectul cererii şi valoarea lui (adică pretenţia concretă a reclamantului, arătarea motivelor de fapt şi de drept pe care se întemeiază cererea, arătarea dovezilor pe care se sprijină fiecare capăt de cerere), semnătura.

Dacă reclamantul locuieşte în străinătate, va arata şi domiciliul ales în România, unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul. Potrivit art. 133 Cod. proc. civ., lipsa din cererea de chemare în judecată a numelui reclamantului, pârâtului, precum şi lipsa obiectului cererii şi a semnăturii atrage nulitatea acesteia. Lipsa semnăturii se poate împlini însă în cursul procesului, prin semnarea cererii de către reclamant în faţa instanţei.

La cererea de chemare în judecată reclamantul va trebui să anexeze înscrisurile de care doreşte să se servească în probaţiune, dovada de reprezentare pentru mandatar (procura sau împuternicirea avocaţială) şi taxa de timbru, în măsura în care aceasta este datorată (dovada achitării taxei de timbru). Odată cu înregistrarea cererii de chemare în judecată, se va forma un dosar care va primi un anumit număr. Numărul dosarului va cuprinde numărul de ordine/indicatorul instanţei/anul înregistrării.

Începând cu 1 ianuarie 2007, toate dosarele din România au un număr unic, prezentându-se în această formă. Dosarul astfel format va fi repartizat aleatoriu (de calculator) unui anumit complet de judecată, fixându-se primul termen de judecată. După fixarea termenului de judecată, se vor emite citaţii şi vor fi citate părţile pentru acest termen. Instanţa este ţinută de obiectul litigiului, în sensul că nu poate acorda mai mult decât s-a cerut sau altceva decât s-a cerut.

Reclamantul îşi va putea completa, modifica sau extinde cererea de chemare în judecată până la prima zi de înfăţişare. După acest moment procedural, obiectul cererii nu mai poate fi modificat.