Recensământul din acest an vine cu o noutate, în sensul în care te poţi autorecenza, completând online un formular personal cu datele solicitate. Astfel, în perioada 14 martie - 15 mai, ai posibilitatea să te înregistrezi accesând link-ul https://autorecenzare.insse.ro, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.

De ce să te autorecenzezi?

- Pentru că poţi da răspunsuri exacte, fiind completate direct de către tine, eliminând astfel riscul de alterare din partea unui intermediar;

- Ai flexibilitate deplină, întrucât sistemul funcţionează non-stop şi poate fi accesat din diferite locaţii, de pe tabletă, laptop, computer sau telefon mobil de tip smartphone;

- Dispui de un grad sporit de confort şi intimitate şi te protejezi faţă de riscul de contaminare cu SARS-Cov-2; Totodată, elimini consumul de hârtie, important din perspectiva economiei de timp şi bani şi contribui la reducerea cheltuielilor logistice. În plus, eficientizezi şi accelerezi activitatea de recenzare.

Mărimea chestionarului diferă în funcţie de numărul câmpurilor (întrebărilor) pre-completate ca urmare a extragerii prealabile a acestora din sursele administrative, precum şi de situaţia demo-socio-economică a fiecărei persoane.

Aşadar, timpul mediu de completare poate să varieze între 4 şi 14 minute. Important de menţionat este faptul că, dacă eşti salariat, fie la stat sau la privat, şi te autorecenzezi, primeşti o zi liberă de la angajator.

Dovada autorecenzării online se poate descărca prin accesarea Certificatului de confirmare/dovezii de autorecenzare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare). Verificarea se va face pe baza CNP-ului, inclusiv de către angajator în cazul în care va dori acest lucru.

De asemenea, dacă nu ai acces la internet şi/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul sau crezi că nu te descurci singur, ai la dispoziţie varianta autorecenzării asistate care se realizează de către un recenzor, pe tabletă, activitatea desfăşurându-se în cele 14 spaţii special amenajate de către Primăria Oradea.

Există însă şi posibilitatea ca autorecenzarea asistată să se facă de pe echipamentul tău propriu, sub îndrumarea recenzorului ARA.

Programul de funcţionare al centrelor ARA este cuprins între orele 12.00 - 18.00, de luni până duminică, cu excepţia centrelor de autorecenzare de la sediul Primăriei Oradea si Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care sunt deschise, zilnic, între orele 08.00 -16.00.

Vezi mai jos lista centrelor de autorecenzare asistată și adresa acestora!

(advertorial)