Rezultate discutabile, date publicităţii, joi, de platforma de imobiliare Storia.ro, care susţine că, în urma unui studiu realizat în colaborare cu agenţia de cercetare D&D Research, ce analizează percepţia cetăţenilor asupra accesului la facilităţile educaţionale în regiunile, oraşele şi cartierele în care aceştia locuiesc, Oradea este pe primul loc în topul oraşelor cu cele mai bune facilităţi educaţionale.

Clasamentul a fost întocmit în baza unor chestionare date locuitorilor. Participanţii la studiul au fost invitaţi să evalueze oraşele şi cartierele în care locuiesc din punct de vedere al facilităţilor educaţionale, de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine, iar potrivit rezultartelor, orădenii consideră că locuiesc într-un oraş cu o bogată ofertă educaţională.

Potrivit unui comunicat al Storia.ro, Oradea, Braşov şi Piteşti se află pe primele trei poziţii în acest top, urmate de Târgu Mureş, iar Cluj-Napoca, oraş universitar, este abia pe locul 5. Următoarele în clasament sunt Slobozia, Miercurea Ciuc, Sibiu, Timişoara şi Râmnicu Vâlcea, în timp ce la polul opus se situează Giurgiu, Alexandria şi Focşani, acestea din urmă fiind desemnate cele mai dezavantajoase oraşe din punct de vedere al facilităţilor educaţionale.

"Topul regiunilor cu cele mai bune facilităţi educaţionale este condus de Transilvania, urmată de Crişana, Banat, Bucureşti şi Ilfov. Capitala ocupă a 14-a poziţie în clasamentul celor mai avantajoase oraşe din punct de vedere al facilităţilor educaţionale, potrivit respondenţilor care au evaluat Bucureştiul şi cartierele în care locuiesc", arată comunicatul.

În ce priveşte topul cartierelor, la nivel naţional, pe primele locuri se situează Copou din Iaşi, Tineretului din Bucureşti şi Gheorgheni din Cluj-Napoca, urmate de Grigorescu din Cluj-Napoca şi Nicolae Grigorescu din Bucureşti.

Cele mai dezavantajoase cartiere sunt Oncea din Oradea, Calea Timişoarei din Reşiţa, Miceşti din Alba Iulia, Griviţei din Baia Mare şi Bere din Piteşti.

"Orădenii au votat Ioşia-Nord, Centru Civic, Rogerius, Nufărul, Decebal ca fiind cartierele cu cele mai bune facilităţi educaţionale, în timp ce în Sibiu clasamentul este format din cartierele Central, Ştrand, Cedonia, Calea Dumbrăvii, Mihai Viteazul", arată comunicatul.

Doar menţiunile care au primit cel puţin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final, au transmis autorii studiului.