O româncă este, anul acesta, cea mai bună poliţistă din lume. Comisarul-şef Raluca Domuţa este prima poliţistă din România căreia i s-a conferit titlul de "International Female Police Peacekeeper 2015", pentru rolul deosebit avut în timpul misiunii de căutare şi salvare din Haiti.

Anunţul a fost făcut, printr-un comunicat, chiar de Poliţia Română, instituţie conform căreia titlul i-a fost conferit poliţistei în cadrul unei ceremonii organizate dumnică, 23 august, de International Association of Women Police – IAWP.

"În cadrul festivităţii organizate în Cardiff – Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, poliţistei i-a fost recunoscut rolul deosebit avut în timpul misiunii ONU din Haiti (MINUSTAH). Aceasta a fost apreciată pentru implicarea în activităţile de căutare şi salvare a sute de persoane, derulate în urma cutremurului din 2010, precum şi pentru modul în care a asigurat securitatea medicilor care acţionau în zonă pentru combaterea holerei. De asemenea, poliţistul român este considerat de organizaţiile internaţionale un ofiţer de poliţie de excepţie, a cărui experienţă este valoroasă în sprijinirea procesului de pace şi stabilizare din Haiti", arată comunicatul.

Ofiţerul Raluca Domuţa a absolvit Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" în anul 1999, este specialist în ştiinte penale, psihologie judiciară şi apărarea drepturilor omului.

"În prezent, este şef poliţie regiune în cadrul Haiti – MINUSTAH şi oferă sprijin de specialitate în domeniul combaterii criminalităţii organizate şi a actelor de violenţă sexuală", mai specifică informarea.

"Experienţele trăite în misiune internaţională într-un mediu de securitate extrem de volatil m-au făcut să înţeleg de ce bunica mea, care a trăit experienţa primului Război Mondial, când eram copil, în fiecare seară, la sfârşitul rugăciunii spunea ''Doamne, ajută-ne să ne trezim în pace!", a afirmă poliţista.