Orădeanca Ligia Grozav a reuşit, la mai puţin de 17 ani, o performanţă la care mulţi nici nu au visat.

Cu o săritură în înălţime de 1,87 metri, a egalat recordul mondial, învingând-o în finala Campionatului Mondial de Atletism pentru junioare II (16-17 ani) desfăşurat la Lille, în Franţa, pe ucraineanca Irina Heraşcenko, apreciată până atunci ca fiind nr. 1 în lume. Antrenorul atletei, Virgil Preda, vede în proaspăta campioană cea mai mare speranţă a atletismului pe care a dat-o sportul bihorean şi crede că recentul succes e doar începutul unei lungi panoplii de medalii.

Născută cu talent

Ligia Grozav a fost descoperită de antrenorul Benyi László pe când avea 11 ani şi era elevă la Şcoala Generală nr. 2 din Velenţa. Prima performanţă notabilă a obţinut-o trei ani mai târziu, în 2009, când a sărit 1,73 metri şi a devenit vicecampioană naţională la junioare III (14-15 ani). Antrenată de soţii Preda, Virgil şi Maria, a câştigat apoi Campionatul Naţional şi pe cel Balcanic, tot la junioare III.

Virgil Preda, profesor la Liceul cu Program Sportiv, a preluat-o în urmă cu cinci ani, aşa că o cunoaşte foarte bine. Spune că fata s-a născut cu talent şi, mai important, că este o sportivă care gândeşte. "La vârsta ei sunt mai importante calităţile native decât antrenamentele, iar ea şi le pune din plin în valoare", spune profesorul.

Ţinteşte Olimpiada

Ligia are o fire retrasă şi cuminte. Nu-i place să iasă în evidenţă altfel decât prin rezultate, aşa că vorbele îi sunt smulse cu greu. Tânăra povesteşte că la început şi-a dorit să fie handbalistă, dar a trecut la atletism convinsă de primul ei antrenor, care i-a ghicit stofa de campioană.

15 Cornelia Deiac.jpgFiecare zi şi-o împarte între cursurile de la Liceul cu Program Sportiv Bihorul şi antrenamentele la Sala de atletism a Clubului Sportiv Universitar Oradea, unde lucrează împreună cu o altă sportivă de performanţă, Cornelia Deiac (foto), medaliată anul acesta cu bronz la săritura în lungime la Grand Prixul Internaţional din Olanda. De Cornelia o leagă o prietenie veche, pentru că practic au crescut împreună.

Dacă în sport e campioană, nici la învăţătură Ligia nu se lasă mai prejos. "Anul viitor voi da Bacul şi vreau să mă pregătesc serios, mai ales după rezultatele care au fost anul acesta", spune adolescenta, care nu mizează pe faptul că va fi ajutată la examen datorită rezultatelor din atletism. Cât priveşte planurile de viitor, îşi doreşte să urmeze o facultate pentru a ajunge fie dentist, fie kinetoterapeut.

Fireşte, însă, că de sport nu se va lăsa, mai ales că visează să devină campioană olimpică. "Visul oricărui sportiv e să-şi reprezinte ţara la Olimpiadă. Eu sper să pot aduce României cât mai multe medalii", mărturiseşte sportiva.

Ambiţioasă

Că Ligia are un potenţial imens, dublat de o ambiţie pe măsură, a dovedit-o şi faptul că la Campionatul Mondial de la Lille, desfăşurat la începutul acestei luni, a participat accidentată, în urma unei întinderi musculare apărute la Campionatele Naţionale din iunie, astfel că înaintea competiţiei nu a putut face decât o încălzire uşoară. Asta nu a împiedicat-o să egaleze recordul mondial, surprinzându-şi chiar şi antrenorul. "Anul trecut am ţintit să atingă 1,80 de metri, iar anul acesta 1,83. Nu am crezut că la Lille va sări 1,87 şi că va egala recordul mondial la categoria ei de vârstă", mărturiseşte Preda.

În ciuda laudelor ce i se aduc, Ligia rămâne totuşi modestă. A fost, spune ea, un concurs obişnuit, în care a contat doar duelul final cu ucraineanca Irina Heraşcenko, competitoarea cu care a ajuns în ultimul stadiu al întrecerii. Lupta nu a fost uşoară, fiindcă amândouă au sărit 1,87 metri, câştigătoarea fiind decisă la baraj, după o altă serie de sărituri, la care Ligia a fost mai la înălţime.

Festivitatea de premiere, cu intonarea imnului României, a emoţionat-o cel mai mult. "A fost o senzaţie specială, pentru că toată lumea s-a ridicat în picioare şi s-a uitat spre steagul ţării mele. Pentru mine a fost cel mai deosebit lucru", îşi aminteşte cu mândrie tânăra care a dedicat medalia părinţilor şi antrenorului.

Doar la Debrecen

Meritele Ligiei sunt cu atât mai mari cu cât au fost obţinute în condiţii vitrege. Acasă, la Oradea, nu există nicio sală unde să se fi putut pregăti corespunzător, astfel că s-a antrenat la Debrecen unde, din cauza costurilor şi distanţelor, putea merge numai o dată pe lună. Noroc că, totuşi, conducerea liceului sportiv de acolo nu a cerut taxe. "Şinând cont de condiţiile în care lucrăm, un copil care realizează astfel de performanţe e un erou", o elogiază antrenorul.

15 sorin buhas.jpgNemulţumit de condiţiile de pregătire e şi Sorin Buhaş (foto), şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, care susţine că performanţa Ligiei ar trebui, cu atât mai mult, să fie o alarmă pentru autorităţile locale. "Cred că ar trebui să se facă mai mult pentru infrastructura sportivă. Nici în polo nu au existat performanţe până nu s-a construit Bazinul Olimpic", spune Buhaş, convins că Oradea ar putea deveni un centru formator de astfel de performeri.

Până când o asemenea dorinţă va deveni realitate, Ligia îşi continuă singură ascensiunea spre categoria superioară, cea a senioarelor. Important e că a înţeles că performanţa recent obţinută nu va conta prea mult dacă nu-i va adăuga altele şi nu va urca în continuare. Aşa că, pentru următoarele două competiţii, Festivalul Olimpic al Tineretului European, programat pe 21-24 iulie în Turcia, şi Balcaniada care va avea loc în 15 august, tot în Turcia, îşi propune cel puţin o medalie de aur. Pentru că spectacolul trebuie să continue...


15 saritura.jpgGALERIE SELECTĂ
Greu de egalat

Proaspătă campioană mondială Ligia Grozav (foto) a intrat în galeria selectă a sportivilor bihoreni, alături de Sandu Lungu, cel care a adus primul titlu mondial în Bihor, la judo, de Ibolya Korodi, multiplă campioană naţională la alergări, de Dan Fâşie, campion european la judo, de Cornelia Deiac, dublă campioană naţională la săritura în lungime, şi de Bianca Lazăr Fazecaş, medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale pentru juniori II din Italia.

Succesul Ligiei este cu atât mai important cu cât l-a realizat la doar 17 ani, performanţă care va fi greu de egalat de alţi sportivi în anii ce vor urma.