Sistemul centralizat de termoficare al Oradiei traversează o perioadă de criză. Ignorată, criza de sistem s-a adâncit treptat. În lipsa unor măsuri adecvate, CET I, construit în 1966, şi reţeaua de termoficare formată din 77 km de magistrale, 150 puncte termice şi 288 km de conducte secundare, au ajuns într-o stare avansată de degradare fizică şi morală. Agentul termic se produce la costuri ridicate, pierderile tehnologice sunt mari, iar nivelul de poluare depăşeşte cu mult limitele admise.

Lipsa unei strategii energetice adaptate la consum reprezintă cauza principală a ineficienţei actualului sistem. S-au adăugat erorile făcute la nivelul managementului şi faptul că în 2010 Guvernul a anulat subvenţia acordată consumatorilor casnici. În acelaşi timp, în plan local nu a fost luată nicio măsură pentru a creşte eficienţa energetică a sistemului.

În ultimii ani, administraţia locală şi-a asumat responsabilitatea de a-l restructura în profunzime. Oradea a fost selectată ca beneficiar al fondurilor structurale pentru un proiect în valoare de 77,7 milioane euro, având ca obiect achiziţia unei centrale de producere a energiei electrice şi termice de ultimă generaţie, precum şi modernizarea şi reabilitatea a 17,5 km de magistrale. De asemenea, se lucrează la un nou proiect de 17 milioane euro, pentru reabilitarea altor 25 km de reţele.

Oradea a obţinut finanţare nerambursabilă şi pentru un proiect de 15 milioane euro prin care se va valorifica energia apei geotermale, în combinaţie cu pompe de căldură şi gaz natural, şi prin reinjectarea apei geotermale, în Nufărul I. Pe de altă parte, strategia energetică actuală include şi un program de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din Oradea, tot cu fonduri europene. Toate aceste proiecte se află în diferite stadii de implementare.

Începând de anul viitor şi până în 2020, pentru a reduce consumul de energie termică, vom depune cereri de finanţare pentru a se reabilita termic şi clădirile publice.

În esenţă, acesta e modul în care administraţia locală înţelege să răspundă celei mai mari provocări actuale a oraşului: reabilitarea corespunzătoare a sistemului de termoficare. Dumnezeu să ne ajute!

Mircea Mălan
viceprimar