Circa 1.000 de voluntari s-au strâns în comuna Sârbi pentru a participa la cea mai mare acţiune de împădurire din judeţul Bihor. Iniţiativa a aparţinut echipei locale a proiectului „Plantăm Fapte Bune” în România, căreia i s-au alăturat voluntari de la diferite instituţii printre care Jandarmeria, Poliţia, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, studenţi, liceeni, dar şi cunoscutul campion MMA Alexandru Lungu.

O plantare organizată

Proiectul "Plantăm fapte bune" este o iniţiativă a Asociaţiei Eco Assist din Bucureşti, demarată în anul 2011, şi e pentru prima dată când aceasta ajunge în Bihor, prin intermediul coordonatorului Ionuţ Coman.

Astfel, sâmbătă, în jurul orei 10, zeci de maşini şi autocare erau parcate în împrejurimea unui deal izolat din comuna Sârbi. Încet, s-au adunat grupuri de pompieri, jandarmi, poliţişti, ONG-uri, studenţi, liceeni şi angajaţi ai unor firme din parcul industrial orădean, în total circa 1.000 de voluntari.

Voluntari străini

Pentru ca totul să fie organizat, fiecare instituţie a avut parcela sa din lotul de 3,5 hectare. Dacă la vale, unde pământul era mai greu de săpat, erau jandarmii, mai sus de ei, unde se lucra mai uşor, se aflau liceeni de la liceul "Onisifor Ghibu" şi studenţii de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Printre studenţi s-au numărat şi tineri din alte ţări, veniţi în România cu bursele Erasmus, care s-au declarat încântaţi de iniţiativă. "Mă bucur că putem face ceva pentru planetă. Este destul de uşor de săpat, dar am dat şi de multe rădăcini, care se scot mai greu", a spus Kaitlyn Bloom din Michigan (SUA).

Luptătorul şi defrişările

Dacă jandarmii şi poliţiştii, mai experimentaţi, şi-au terminat repede treaba, elevii şi studenţii au preferat să îşi pună muzică, pentru a mai destinde atmosfera.

Printre voluntari, s-a aflat şi sportivul orădean Alexandru Lungu, ambasador al proiectului. "Eu am prins o Românie frumoasă şi vreau ca şi copii şi nepoţii mei să aibă parte de ea. Trebuie să luăm atitudine împotriva defrişărilor", a spus Sandu.

Cu mânecile suflecate, la plantări au mai luat parte prorectorul Universităţii, Olivia Ligia Burtă, şi decanul Ioan Horga. "După ziua de astăzi, mă simt ca la 18 ani!" a spus cel din urmă.

Peste aşteptări

"Proiectul a depăşit aşteptările mele", a declarat organizatorul acţiunii, Ionuţ Coman. Acesta a povestit că iniţial şi-a propus să adune doar 300 de persoane, dar doritorii au fost atât de mulţi încât înscrierile au continuat până la 500, ca în final numărul voluntarilor să se dubleze. 

La finalul acţiunii de împădurire, voluntarii au fost aşteptaţi în vale cu gulaş proaspăt, gătit de bucătari. Mirosul a ajuns până în deal, un motiv în plus ca tinerii să se grăbească să termine. "E mai bun decât gulaşul făcut de mama!", a spus un elev care mânca aşezat turceşte în iarbă.

Terenul de 3,5 hectare aparţine Primăriei Sârbi şi se afla până acum în administrarea Ocolului Silvic Oradea. După acţiunea de sâmbătă acesta va trece pentru 5 ani în grija echipa locală a proiectului „Plantăm Fapte Bune” în România.