Şeful Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle, a declarat că în judeţul Bihor sunt 122 de persoane care beneficiază de "pensiile speciale", catalogate drept "nesimţite" de premierul Emil Boc.

"În 103 din cazuri sunt foşti magistraţi, 10 foşti parlamentari, 4 foşti aviatori şi 5 foşti funcţionari de la Curtea de Conturi", a afirmat Leontin Ţîrle, vineri, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, valoarea celei mai mari pensii speciale de la noi se ridică la 19.802 lei şi este primită în fiecare lună de un fost magistrat, despre care directorul nu a vrut să dea detalii. "Cea mai mică dintre pensiile speciale are valoarea de 977 lei, fiind vorba, probabil, de un grefier", a mai spus Ţîrle, adăugând că pensia medie în Bihor este de 700 lei.

Totuşi, conform unor surse ale BIHOREANULUI, se pare că pensionarul cel mai bogat de la noi este fostul procuror criminalist Titus Simion Păiuş, de la Parchetul Curţii de Apel, ajuns acum la 81 de ani. El a rămas celebru printre colegi pentru dragostea de bani şi pentru faptul că, deşi se ştia că e fost secretar cu propaganda PCR la Procuratura Bihor, a susţinut, după revoluţie, că e... deţinut  politic. Deşi a avut în ultimii ani cea mai mare pensie din judeţ, el s-a judecat ani grei cu Parchetul General, care, susţinea el, nu i-a calculat bine salariul şi, din acest motiv, pensia lui e prea mică.

Pe de altă parte, şeful Casei de Pensii a spus că în judeţul Bihor sunt mai mulţi pensionari decât angajaţi. "Avem 179.000 de pensionari, iar salariaţi "puri", adică fără autorizaţii de liberă practică, 165.000, astfel că raportul este de 0,93 lucrători la un pensionar", a mai spus Ţîrle.

De la pensii, la PDL

Interesant este că, deşi conferinţa viza clar date ce ţin de Casa de Pensii, întâlnirea s-a desfăşurat la sediul PDL Bihor.

Întrebat de ziarişti care este motivul pentru care, împreună cu adjuctul Ioan Pantea, membru PDL, a decis să ţină conferinţa de presă în acest loc, mai ales în contextul în care el e membru PSD, iar cele două partide sunt în război, Leontin Ţîrle a ridicat din umeri. "Nu ştiu să existe animozităţi între cele două partide. Eu cred că am făcut politica pensiilor, nu sunt militant activ al nici unui partid", a spus şeful Casei de Pensii. Directorul susţine că nu plănuieşte să emigreze la PDL şi că va rămâne în PSD.

La rândul său, Ioan Pantea a explicat cam stingher şi fără argumente de ce conferinţa de presă a avut loc la PDL şi nu la sediul Casei de Pensii. "Noi susţinem acest proiect", a spus Pantea, care şi-a axat discursul pe promovarea noii legi a pensiilor, susţinute de PDL.