Câteva sute de credincioși au participat, duminică, la slujba de sfințire a bisericii de lemn din cadrul complexului turistic President, din Băile Felix, construită ca să le ofere turiștilor șansa să-și vindece nu doar trupul, ci și sufletul, după cum a precizat proprietarul Jean Podilă.

Slujba a fost oficiată de mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza, de episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, și de un impresionant sobor de preoți.

Ridicată din lemn, într-o manieră unică din țară – cu bârne rotunde, nu din scânduri de lemn – biserica se află chiar în apropierea piscinelor, a hotelurilor și a lacului cu nuferi din cadrul complexului turistic, aproape de DN 76. Având hramul "Buna Vestire" şi "Sfântul Vasile cel Mare", lăcașul de cult nu iese în evidență prin dimensiuni, ba chiar se încadrează foarte bine în peisaj.

Slujba de duminică s-a ținut într-un altar de vară, construit în fața bisericii, cu enoriașii – localnici și turiști deopotrivă – răsfirați pe scaune și bănci, ori, în cazul celor mai tineri și mai în putere, în picioare.

În cuvântarea sa, mitropolitul Laurențiu Streza (foto) a vorbit despre cum această bisericuță este „o bogăție spirituală și pentru Episcopie, și pentru oraș și pentru capitala acestei zone a Bihorului”.

„Vă îndemn pe toți să ridicați apăsarea care vă întristează, bucurați-vă, este ziua Învierii, ziua duminicii, că mântuitorul Hristos a fost împreună cu noi și am săvârșit Sfânta Liturghie”, le-a spus el credincioșilor.

Episcopul ortodox al Oradiei, Sofronie, a amintit că aceasta este a treia biserică din Băile Felix, dar și că în stațiune mai există o biserică de lemn, cu un regim special, care până în 1989 a stat în curtea Muzeului Țării Crișurilor (pe vremea când își avea sediul în Palatul Baroc).

Ctitorii bisericii, adică proprietarul complexului President, Jean Podilă, și directorul complexului, Dumitru Fechete, au fost felicitați și premiați de mitropolitul Streza cu Ordinul Ioan Mețianu, distincție oferită apoi și arhitectului și preotului care au coordonat lucrările de construcție.

Podilă a recunoscut, în fața mulțimii, că este copleșit de emoție. „Azi a fost o încărcătură sufletească mult mai mare decât în alte dăți. Când am început această biserică, ne-am gândit la sufletele turiștilor noștri, la sufletele noastre, la sufletele prietenilor noștri, dar am vrut și să binecuvântăm acest loc în care noi ne desfășurăm activitatea, alături de un număr destul de mare de angajați”, a spus patronul complexului turistic.

La finalul ceremoniei religioase, toți cei prezenți au fost invitați la masă, în sala cea mare a complexului turistic.

Construcția bisericii de lemn din cadrul complexului President a început în 2018 și a fost finalizată într-un an. Preotul paroh este Teodor Bonce, care a păstorit comunitatea ortodoxă din satul Cordău. Din octombrie 2019, părintele ține slujbe în biserica cu un dublu hram.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!