Cea mai premiată fotografie din lume precum şi alte zeci de imagini realizate de reputatul artist fotograf Kerekes István vor putea fi admirate începând de sâmbătă, de la ora 16, în Galeria Euro Foto Art din incinta Muzeului oraşului Oradea.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Euro Foto Art în a cărei galerie vor fi expuse 72 de imagini alb-negru şi color, între ele numărându-se multe portrete. Toate acestea au fost realizate de fotograful Kerekes István, originar din Târgu Mureş, dar stabilit în Ungaria.

Printre imagini se va afla şi "Yelena" (în imaginea principală, alături de artist), un portret al unei fetiţe din Maramureş, care i-a adus artistului peste 600 de premii internaţionale în 58 de ţări.

Realizată în 2009, fotografia a doborât recordul mondial de cea mai premiată imagine din lume, titulatura fiind valabilă şi în prezent.

"Când am văzut-o pe această fetiţă, se legăna pe veranda casei familiei sale. Privirea ei inocentă, unicitatea expresiei feţei, frumuseţea şi farmecul irezistibil mi-au atras atenţia în acele momente", şi-a descris fotograful subiectul pe site-ul său oficial.

O altă reuşită a acestuia este câştigarea premiului "Fotograful anului" în cadrul iPhone Photography Awards (IPPA), la ediţia 2021.

"Artistul fotograf expozant este şi posesorul a peste 3.000 de premii şi medalii naţionale şi internaţionale. În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincţie a Federaţiei internaţionale recunoscute de UNESCO: distincţia de Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3). În perioada în care a preluat distincţia, în lume mai existau doar cinci artişti fotografi cu asemenea titulatură, el fiind cel mai tânăr dintre ei. Tot în anul 2018 a fost distins cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei", se arată într-un comunicat transmis de artistul fotograf Ştefan Tóth, proprietarul Asociației Euro Foto Art.


(Foto: Kerekes István)

Intrarea la vernisaj va fi liberă.

Și expoziţia va putea fi vizitată gratuit până în 19 decembrie, de marţi până duminică, între orele 9 şi 17.

De asemenea, imaginile vor rula şi în autobuzele şi tramvaiele moderne din Oradea, dotate cu monitoare, în baza unui parteneriat între Asociaţia Euro Foto Art şi OTL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!