Forma finală a legii pensiilor speciale a fost adoptată luni de Camera Deputaților, după ce comisiile de specialitate au pus proiectul în acord cu decizia Curţii Constituţionale. Dezbaterile parlamentare au fost aprinse, fiind respinse toate amendamentele depuse de USR și AUR. Noua forma a legii care reglementează pensiile speciale introduce o impozitare progresivă de la 10-20% dar menține pensiile mari pentru magistrați. „Este cea mai sfidătoare lege de până acum”, a avertizat USR-istul Cătălin Drulă.

HotNews.ro scrie că proiectul pensiilor speciale a fost adoptat cu 174 voturi „pentru”, 81 voturi „contra”, 17 abțineri, iar doi deputați nu au votat. 

Dintre deputații bihoreni prezenți, unul singur a votat „nu” (Silviu Dehelean - USR), cei doi UMDR-iști s-au abținut (Szabó Ödön și Biró Rozália), iar „pentru” au votat PSD-istul Ioan Mang și liberalii Ioan Cupșa și Kiss János.

Conform sursei citate, noua formă a legii prevede, în esență, ca judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării.

Documentul prevede un mecanism de creștere a vârstei de pensionare și de calcul al pensiei în funcție de numărul de ani lucrați, eșalonat pe... patru decenii. Concret, vârsta de pensionare a magistraților va crește la 60 de ani, progresiv, până în anul 2062 – adică peste 39 de ani, iar pensia va fi stabilită luând în calcul veniturile din ultimele 48 de luni.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2024, prin derogare de la prevederile art. 211 alin. (1) din Legea nr.303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art.221 alin.(1) din aceeaşi lege, se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzute la art. 211 alin (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege. La calculul acestei vechimi se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. II.”, arată documentul adoptat.

De asemenea, s-a decis impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că „este cea mai sfidătoare lege de până acum”, spunând și că a trăit "încă un moment ruşinos al democraţiei româneşti - menţinerea încă 40 de ani a pensiilor speciale".

„Am trăit încă un moment ruşinos pentru acest Parlament, încă un moment ruşinos al democraţiei româneşti postdecembriste. Această lege pe care o propuneţi votului astăzi şi împotriva căreia numai USR va vota, este legea menţinerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din această societate. Pensiile speciale spun aşa: dacă te numeri într-o serie de privilegiaţi, ai bătrâneţile îndestulate şi asigurate, dacă nu, cu necazul a 95% din români, ghinion, cum a spus preşedintele vostru, Iohannis”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă.

Liderul AUR a arătat că nu sunt tăiate pensiile nesimţite de 7.000, 8.000, 10.000 de euro. ”Asta trebuia să faceţi, dacă voiaţi să vă luaţi rolul în serios”, a mai spus George Simion.

Votul este unul final, iar legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Vezi mai jos varianta finală a legii, care merge la promulgare!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!