Dirijorul german Ulrich Backofen, aflat pentru prima oară la Oradea, este unul dintre invitaţii Filarmonicii de Stat pentru concertul de joi, 15 aprilie. Chiar dacă dirijează în centre muzicale de prestigiu precum Viena, Praga sau Leipzig, în ultimii ani acesta a concertat frecvent şi în ţările Europei de Est.

"După repetiţii, am rămas cu impresia că orchestra de la Oradea lucrează cu mare plăcere, deşi întotdeauna este vorba de o muncă grea", a declarat Backofen, marţi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Filarmonică.

O altă invitată a concertului este pianista de origine orădeană Ioana Poenaru, care în prezent locuieşte în Germania.

Melomanii vor putea asculta trei opere de mare importanţă în cultura muzicală mondială. Spectacolul va începe cu opera barocă Foc de artificii, de Georgh Fredrich Handel, şi va continua cu Concertul numărul 1 în si bemol pentru pian şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Compoziţia este una dintre cele mai populare lucrări concertante din literatura muzicală din întreaga lume.

Spectacolul se va încheia cu Simfonia a V-a în re minor, intitulată şi Reforma, compusă de Felix Mendelsohn-Bartholdy, în 1830, pe vremea când avea numai 21 de ani. Compozitorul german a dedicat opera aniversării a 300 de ani de la revoluţia protestantă.

Concertul va începe la ora 19 şi va avea loc în sala Enescu-Bartok.