Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că până la începutul acestei săptămâni a descoperit, în exploatațiile din județ, 12 focare de presă porcină africană, din care în prezent mai sunt active 5 focare. Acestea afectează exploatații individuale din două comune ale județului.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți, buletinele de analiză emise de laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul de PPA au confirmat boala pentru probe culese în lunile februarie, martie și aprilie din 12 exploatații, astfel că specialiștii DSVSA au luat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitar-veterinară, au impus restricții de mișcare a animalelor, au efectuat dezinfecţia exploatațiilor, a spaţiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În prezent, subliniază DSVSA, în Bihor mai sunt active 5 focare de pestă porcină africană, în localitățile Urvișul de Beiuș și Sânnicolaul de Beiuș (comuna Șoimi), precum și Fâșca (comuna Vârciorog).

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă a fost diagnosticat 1 caz nou, fiind afectat fondul de vânătoare 45 Surducel (comuna Bulz), astfel încât în județ sunt 22 de fonduri de vânătoare afectate în prezent.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii sunt despăgubiţi de stat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!