Siteul politicall.ro scrie că, după ce în urmă cu 25 de ani a fost distins cu titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Nisa, Nicolae Ceauşescu beneficiază şi astăzi de aceeaşi distincţie, pentru că titlul nu i-a fost retras între timp.

Titlul în cauză i-a fost acordat fostului preşedinte al României într-un moment în care făcea efoturi pentru poza într-un "rebel" faţă de regimul de la Moscova, fapt care a încurajat puterile occidentale să acorde o atenţie specială României. Vizita în China, apropierea de regimurile controversate ale Orientului - Siria, Libia, liderii palestinieni - au însemnat şi răcirea relaţiilor cu Occidentul la sfârşitul anilor '70, dar mai ales în ultimul deceniu al dictaturii ceauşiste.

În ultimii ani în care acesta a deţinut puterea, imaginea liderului PCR şi a regimului său politic s-a înrăutăţit considerabil. Cultul personalităţii, teroarea şi dictatura au luat locul brutal "comunismului cu faţă umană" pe care fostul dictator a încercat să-l promoveze în primii săi ani la conducerea ţării şi era de aşteptat ca distincţiile primite de el din partea Occidentului - un duşman al comuniştilor în acele vremuri ale "Războiului Rece" - să îi fie retrase. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Siuaţia a ieşit la iveală de curând, după ce un deputat francez a primit titlul similar din partea Universităţii din Nisa, dar l-a refuzat. Francezul Lionnel Luca face parte din partidul de guvernământ, iar tatăl său este de origine română. Lionnel a afirmat că titlul îşi pierde semnificaţia, pentru că în 1975 i-a fost acordat dictatorului comunist, Nicolae Ceauşescu.

Purtătorul de cuvânt al Universităţii din Nisa, Caty Conraux, a recunoscut ulterior că titlul nu i-a fost retras niciodată fostului preşedinte român, iar Lionnel Luca a replicat că nu înţelege "tăcerea care se menţine asupra acestui caz". Deputatul francez este fiul unui român care a fugit în timpul războiului de nazism, apoi de regimul comunist din România şi s-a stabilit ulterior în Franţa.

Pe de altă parte, Albert Marouani, preşedintele Universităţii din Nisa, a afirmat că regulamentul de funcţionare a acesteia nu permite retragerea titlului şi că acum 20 de ani, pe 25 ianuarie 1990, Consiliul de Administraţie al instituţiei de învăţământ a încercat să "revină asupra acestei distincţii", dar fără succes.