La data de 1 octombrie 2022 va intra în vigoare Legea nr. 173/2022 publicată în Monitorul Oficial în data de 8 iunie 2022, lege prin care se adoptă unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În esenţă, România, ca ţară membră a Consiliului Europei şi parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, a avut obligaţia transpunerii în legislaţia internă a Protocolului 16 la Convenţie, protocol prin care se stabileşte că instanţele naţionale pot, în condiţiile stabilite de dreptul intern, să sesizeze direct Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu o problemă de a aplicare a drepturilor fundamentale ce face obiectul unui proces în curs.

Reamintesc faptul că, deocamdată, este necesar să se parcurgă toate etapele unui proces în România şi abia ulterior, în termen de patru luni de la soluţia definitivă, se poate sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Începând cu 1 octombrie 2022, această procedură va fi dublată de o alta, care va permite unor instanţe române să ceară un aviz de la CEDO pentru o problemă concretă ce face obiectul unui dosar aflat pe rol.

Concret, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va putea solicita Curţii Europene emiterea unui aviz consultativ cu privire la chestiuni de principiu privind interpretarea ori aplicarea drepturilor şi libertăţilor din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau din protocoalele la aceasta, în cazul în care apreciază că avizul consultativ este necesar pentru clarificarea unor aspecte ale cauzei în vederea pronunţării hotărârii.

Cererea va putea fi făcută în materie civilă, când Instanţa Supremă este învestită cu judecarea cauzei în recurs sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, iar în materie penală, când este învestită cu judecarea cauzei în primă instanţă ori în ultimă instanţă în căile ordinare de atac sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Este de remarcat faptul că avizul nu se poate solicita în procedura recursului în interesul legii, deoarece această procedură nu presupune existenţa unui litigiu pe rol. Pe de altă parte, nimic nu împiedică curţile de apel sau tribunalele în mecanismul hotărârii prealabile să solicite Înaltei Curţi să se adreseze CEDO pentru soluţionarea sesizării. În toate aceste cazuri, însă, cea care va decide va fi Instanţa Supremă.

Potrivit noii legi, şi Curtea Constituţională poate solicita aviz la CEDO, astfel cum vom detalia săptămâna viitoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!