Operaţiunea de relocare a început miercuri dimineaţă, la ora 8, după o şedinţă comună a specialiştilor orădeni cu medicii şi asistenţii sosiţi din Marea Britanie, pentru a stabili protocolul în baza căruia va avea loc transferul. „Din informaţiile noastre, este cel mai mare transport de lei în acelaşi timp din istorie. Totul decurge normal, nu am avut incidente", a declarat pentru BIHOREANUL medicul veterinar Diana Gender, directorul Grădinii Zoologice din Oradea.

După ora 8, echipa a ieşit în teren şi a montat în unele cuşti boxe speciale, care cântăresc aproximativ 200 de kilograme şi în care urmează să fie transportaţi leii. O parte dintre feline au fost înfometate timp de două zile, pentru ca specialiştii să le poată atrage în aceste boxe cu o bucată de carne, iar o altă parte au fost tranchilizate cu ajutorul unor pistoale speciale pe bază de aer comprimat. „Tranchilizantul îşi face efectul în aproximativ 15-20 de minute şi dispare în aproximativ o oră şi jumătate-două ore", a precizat medicul veterinar Silviu Bogdan, reprezentatul organizaţiei SOS Zoo, participant la operaţiune.

Odată sedaţi, leii sunt duşi în braţe până la o pâslă specială, unde medicii englezi le ia sânge, le controlează dantura, ritmul cardiac, ghearele şi perniţele, le palpează abdomenul pentru a depista eventuale boli sau răni. Apoi, animalele sunt transportate cu motostivuitoare la un camion care urmează să le transporte spre aeroportul din Budapesta, de unde vor porni, cu un avion, joi dimineaţă, spre Marea Britanie. 

„Până atunci, ei vor fi duşi într-un departament sanitar veterinar chiar în aeroport, unde vor sta până când vor fi urcaţi în cala avionului", a spus Daiana Gender. „Leii nu vor pleca de la Oradea până când nu se vor trezi, deoarece este contraindicat să fie tranchilizaţi pe timpul zborului. E ca o anestezie pentru orice tip de intervenţie, nu are efecte secundare", a mai spus reprezentanul SOS Zoo. Echipa englezilor va însoţi TIR-ul într-un microbuz.

Cei 13 lei au vârstele cuprinse între 8 luni şi 27 de ani, iar greutatea lor variază între 70 şi 270 de kilograme. „John Senior are 27 de ani şi este, probabil, cel mai în vârstă leu din România sau chiar din Europa", a mai spus Silviu Bogdan.

Acesta a mai afirmat că în parcul natural în care vor fi duse animalele a fost amenajat special pentru ei un spaţiu de 10 hectare, faţă de condiţiile de aici, unde toţi 13 beneficiază împreună de 100 metri patraţi. Este de trei ori mai mult decât tot spaţiul alocat Grădinii Zoologice din Oradea.

La operaţiunea de mutare participă aproximativ 20 de oameni: medici britanici sosiţi special la Oradea pentru eveniment, reprezentanţii parcului natural Yorkshire Wildlife Park, din Doncaster, care va adăposti cei 13 lei, în frunte cu proprietarul, Joe Minion, angajaţii Grădinii Zoologice din Oradea şi cei ai fundaţiilor orădene SOS Dogs şi SOS Zoo. Totodată, reprezentanţii companiei aeriene Jet 2, care suportă integral transportul, veghează întreg procesul pentru a verifica siguranţa boxelor speciale în care vor fi transportaţi leii.

„Numai transportul cu avionul costă 60.000 de euro, iar pe lângă investiţia din Yorkshire Wildlife Park, costurile operaţiunii se ridică la 80-100.000 de euro", a mai afirmat Silviu Bogdan.

Pentru că operaţiunea de mutare a leilor este una periculoasă, accesul vizitatorilor pe parcursul zilei de miercuri a fost interzis. În urma transportului, la Grădina Zoologică Oradea mai rămân doar două perechi de lei.

Povestea leilor salvaţi din cuştile de beton de la ZOO Oradea va face obiectul unui documentar ce va fi prezentat pe BBC.

Potrivit medicului Silviu Bogdan, urcarea celor 13 lei în camion s-a finalizat în jurul orei 18.30 şi s-a desfăşurat fără incidente. "9 dintre lei au fost tranchilizaţi, iar 4 au intrat în cuşti", a afirmat reprezetantul SOS Zoo.