Primarul Oradiei Ilie Bolojan le mulţumeşte tuturor cadrelor medicale care se află în "linia întâi" de luptă cu coronavirusul, mai precis medicilor şi asistentelor care lucrează în Spitalul Municipal din Rogerius, transformat în spital COVID-19.
În contextul în care în alte oraşe ale ţării medici şi asistente şi-au depus în masă demisiile, edilul subliniază că, în ciuda sentimentului de nesiguranţă, "cei curajoşi înfruntă greutăţile".
Pentru a sublinia importanţa muncii acestora, Bolojan îl citează pe Winston Churchill şi spune că "niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini".
"Liniile" de la Municipal
Primarul a făcut aceste remarci printr-un mesaj intitulat "Cei din linia întâi", publicat joi dimineaţa pe pagina sa de Facebook şi însoţit de câteva fotografii cu medici şi asistenţi din Oradea, îmbrăcaţi în costumele de protecţie.
"Oamenilor de la Spitalul Municipal, care îmbracă în aceste zile combinezoanele de protecţie când tratează pacienţii, le mulţumesc! Ei formează cele 6 linii medicale de apărare a judeţului Bihor, toate cazurile suspecte de coronavirus urmând să fie gestionate de ei în clădirea cu 400 de paturi din Rogerius", a afirmat edilul.
El continuă apoi explicând cum este organizat Spitalul Municipal ca spital-COVID şi cine sunt medicii care coordonează diferitele paliere de intervenţie.
"În prima linie, la parter, sunt oamenii de la UPU, coordonaţi de dr. Hadrian Borcea. Ei preiau şi triază pacienţii. În a doua linie sunt medicii şi asistentele de pe secţia dr. Andrei Csep. Ei preiau cazurile suspecte şi le gestionează până sunt confirmate pozitiv sau negativ. A treia linie, foarte importantă, este echipa ce asigură funcţionarea laboratorului Covid, sub coordonarea dr. Natalia Zaporojan. Ei fac analizele şi comunică pe secţii rezultatul acestora", arată Bolojan.
Circuitul continuă, subliniază edilul, cu a patra linie, formată din medicii şi asistentele de pe secţia condusă de dr. Mirela Indrieş. Preiau cazurile care au fost confirmate cu coronavirus.
"A cincea linie e formată din medicii şi asistentele de pe secţia de pneumologie condusă de dr. Andrada Florian. Cazurile care vor avea probleme de respiraţie severe vor fi preluate pe această secţie. A şasea linie este secţia de terapie intensivă, condusă de dr. Adriana Dobrescu. Echipa de la ATI are la dispoziţie 25 de paturi, cu toate dotările, pentru a-i prelua pe pacienţii în stare gravă", precizează primarul Oradiei, adăugând că "vor fi alături de ei pentru a-i sprijini medici şi asistente de la celelalte secţii ale spitalului".
Oamenii în combinezoane
Ilie Bolojan a făcut referire la curajul acestor cadre medicale, în contexul în care altele din ţară îşi dau demisia. De asemenea, îi asigură că se fac demersuri pentru continuarea asigurării materialelor de protecţie.
"În faţa necunoscutului e omeneşte să ai un sentiment de nesiguranţă. În faţa acestui virus mulţi suntem îngrijoraţi, dacă nu pentru noi, atunci pentru părinţii şi bunicii noştri. Însă cei curajoşi înfruntă greutăţile. Am încredere în echipele de medici şi asistenţi din spitalele noastre. În aceste zile, oamenii curajoşi în combinezoane sunt în linia întâi. Le sunt recunoscător şi îi asigur că facem tot ce depinde de noi pentru a le asigura dotările necesare: măşti, combinezoane etc", a precizat edilul.
În fine, Ilie Bolojan a subliniat cât de importantă e munca acestor cadre medicale pentru toţi cetăţenii judeţului, folosind un citat din Winston Churchill.
"În combinezoane vor fi cam 300 de medici şi asistenţi. Ei vor trebui să facă faţă "bombardamentului" cu coronavirus care vine peste cei 600.000 de bihoreni. Îmi vin în minte cuvintele lui Winston Churchill, prim-ministrul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, referindu-se la piloţii militari care au reuşit să oprească puternica flotă aeriană germană în bătălia Angliei: "Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult atâtor de puţini". Dumnezeu să-i aibă în pază!", a încheiat edilul.