Cei mai buni prieteni ai omului au domnit, sâmbătă, în Parcul Bălcescu, unde, în organizarea Asociaţiei Chinologice Oradea, a avut loc o expoziţie de frumuseţe canină. Prima din ultimii 6 ani, expoziţia a atras un număr semnificativ de căţei, dar mai ales de spectatori. Sute de părinţi cu copii, dar nu numai, s-au plimbat cu orele prin parc, pentru a admira patrupedele.

În expoziţia propriu-zisă au fost înscrişi 262 de câini din 80 de rase, precum Ciobănesc german, Ciobănesc mioritic, Akita american, Bichon havanez, Boxer German, Labrador, Collie, Buldog Francez, Malamut de Alaska ori Beagle. Inedite au fost exemplarele din rasele Schipperche ori Mastiff spaniol, mai rar întâlnite în Oradea. În timp ce unii câini prezenţi la expoziţie sunt din Oradea, alţii au venit din Ungaria sau chiar din Italia.

Toţi căţeii au fost atent analizaţi de cinci arbitrii recunoscuţi de federaţia internaţională chinologică, verificându-li-se calităţile standarde ale rasei, precum talia, poziţia urechii şi a cozii, dentiţia, culoarea, temperamentul.

În final cele mai frumoase exemplare din fiecare rasă au primit mult râvnitul titlul de BOB, Best of Bread, adică cel mai bun din rasă. Aceste titluri sunt importante pentru crescătorii de câini deoarece cresc valoarea patrupedului, atestându-i apartenenţa la o rasă pură. Câinii premiaţi au primit, pe lângă certificatul care le atestă frumuseţea, şi cupe şi hrană de câini. La finalul expoziţiei, câinii cu titlul BOB au mai concurat în diferite grupe, alături de câini similari lor.

Orădenii care au trecut prin parc au putut vedea şi demonstraţii de dresaj cu un frumos exemplar de ciobănesc german, care a arătat inclusiv că ştie sări printr-un cerc de foc, fiind recompensat pentru curaj cu ropote de aplauze.