Cei mai mulţi cetăţeni străini din statele non-UE care locuiesc în Bihor sunt din Nepal, peste 500 de persoane, conform datelor prezentate de comisarul-şef Săndel Dima, şeful Serviciului pentru Imigrări Bihor. Aceștia se află în judeţul nostru pentru a lucra, majoritatea fiind angajaţi în HoReCa sau construcţii, ca muncitori necalificaţi.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul Serviciului Imigrări, comisarul-şef a transmis că poliţiştii din cadrul serviciului au în evidenţă 6.404 de persoane străine care locuiesc în Bihor în prezent, dintre care 3.895 de străini din state terţe şi 2.509 din state ale Uniunii Europene.

Cele mai importante ţări non-UE din care provin cetăţenii care şi-au stabilit reşedinţa în Bihor sunt Nepal (535 persoane), Republica Moldova (363), India (340), Sri Lanka (295), Bangladesh (254) şi Turcia (210). 

"Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt de angajare în muncă şi studii", a spus comisarul-şef Săndel Dima (foto).

Cetăţenii străini din statele non-UE ajung în Bihor pentru a lucra. Nepalezii veniţi în judeţ muncesc în domeniul construcţiilor, HoReCa sau în fabrici, peste 90% dintre ei fiind angajaţi ca necalificaţi, spun specialiști de pe piața muncii. 

În ce priveşte cetăţenii Uniunii Europene, dintr-un total de 2.509 aflați în evidenţele Serviciului Imigrări Bihor, cei mai mulți provin din Ungaria, Italia şi Germania.

Datele mai arată că în primele șase luni din 2024 un număr de 1.581 de persoane străine au primit permise de ședere în Bihor, majoritatea pentru muncă, dintre care 1.561 pentru şedere temporară şi 20 pentru şedere pe termen lung.

„Eu ocup funcţia de Şef Serviciu din 2016, iar de atunci şi până prezent, în fiecare an, numărul solicitărilor a crescut. De exemplu, dacă în anul 2016/2017 prin Hotărâre de Guvern erau aprobate 20 de mii de avize de angajare în muncă, din 2022 s-a ajuns la 100 de mii de avize în contingentul anual", a menţionat Săndel Dima.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioada ianuarie-iunie 2024, au fost organizate 206 activităţi specifice de control, în urma cărora au fost depistaţi în diferite situaţii ilegale 52 de cetățeni străini. În mai multe cazuri, s-au emis pe numele acestora decizii de returnare în țările din care provin, cu plecare în termen de 15-30 de zile ori chiar cu plecare sub escortă.

De asemenea, s-au aplicat amenzi în valoare de 181.600 de lei pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul migraţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!