La Universitatea din Oradea a demarat marţi Săptămâna Ştiinţifică, manifestare cu un conglomerat de conferinţe şi seminarii, în debutul căreia universitarii cu cele mai bune rezultate în cercetare sunt premiaţi, simbolic, de şefii lor.

Anul acesta, însă, Universitatea a schimbat regulile şi a oferit diplome de merit pe baza nominalizărilor făcute chiar de universitari, nu după criterii riguroase. Explicaţia a fost dată de prorectorul Eugen Macocian, în deschiderea evenimentului: întrucât Universitatea are specializări diverse, este dificil de stabilit un criteriu general, cu care să fie "cântărită" activitatea tuturor universitarilor. Altfel spus, una este performanţa în Arte şi alta în Inginerie, de exemplu.

Aşadar, Universitatea a ales cea mai uşoară modalitate: le-a cerut departamentelor să-şi nominalizeze colegii pe care îi consideră valoroşi. Ţinând cont că aceste nominalizări s-au făcut, foarte probabil, şi în funcţie de simpatii şi antipatii, este greu de spus dacă lista premianţilor este sau nu reprezentativă pentru Universitate.

Printre dascălii premiaţi de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, se numără Oana Lianu, supranumită "Prinţesa naiului", decanii Alexandru Ilieş (Facultatea de Geografie, Turism şi Sport), Ioan Horga (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării), Adriana Giurgiu (Facultatea de Ştiinţe Economice), fostul prorector Sorin Şipoş, sociologul Adrian Hatos, neurologul Dumitru Mohan ori secretarul de stat Marcel Boloş.

Şefii Universităţii au decis să ofere, însă, şi două premii speciale, "unor cazuri cu adevărat de excelenţă", după cum a spus prorectorul Macocian, sugerând astfel că premiile anterior acordate nu sunt toate neapărat de performanţă, cât de curtoazie.

Unul din aceste premii l-a luat Francisc Ioan Hathazi (foto), şef de lucrări la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei care a derulat un proiect pe fonduri europene în valoare de 8 milioane lei, prin care a înfiinţat în Universitate 4 laboratoare dotate cu tehnică în domeniul ingineriei electrice. "Laboratoare de vârf, mulţumim frumos", a spus prorectorul Macocian, subliniind că aparatura astfel achiziţionată este folosită de profesori şi studenţi deopotrivă.

Cel de-al doilea premiu, "cu adevărat special", după cum a spus acelaşi prorector, l-a luat, în lipsă, fizicianul Cătălin Paşcu Moca. Angrenat într-un proiect, acesta a lipsit de la ceremonie, însă Macocian a explicat că îşi merită cu desăvârşire diploma de excelenţă, obţinută în al treilea an consecutiv: Moca a semnat un articol în revista-mamă "Nature", după ce în anii trecuţi a avut unul şi în revista "Nature Physics". "Este singurul cercetător român trăitor în România care a ajuns la această performanţă", a explicat Macocian.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Universitatea a premiat şi studenţii care au câştigat premii fruntaşe la competiţii naţionale şi internaţionale, dar şi o serie de instituţii ori firme din Oradea cu care are acorduri de colaborare.

De asemenea, acelaşi prorector Macocian a prezentat şi cifre care caracterizează cercetarea orădeană, arătând că, în 2015, universitarii au brevetat două invenţii şi au scris în total 132 de articole ISI (indexate în baze de date internaţionale).

"Problema este că suntem aceiaşi oameni care publică articole ISI. Trebuie să angrenăm cât mai mulţi colegi", a spus Macocian, oferind astfel şi explicaţia pentru faptul că an de an Universitatea din Oradea are tot cam atâtea articole de importanţă internaţională.