Un eveniment organizat de Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, al cărei decan este, de altfel, unul dintre pretendenţii la funcţia de rector, i-a reunit, pentru prima oară, pe cei şase candidaţi la rectoratul Universităţii din Oradea: Ioan Horga, Ioan Felea, Constantin Bungău, Gheorghe Ionescu, Alexandru Ilieş şi Mircea Chiriac. Marţi, facultatea a organizat o expoziţie cu "produsele" activităţii de cercetare realizate de cadrele didactice ale facultăţii, adică studii, cărţi, reviste ori prezentări ale evenimentelor ştiinţifice organizate.

La comun

Decanul facultăţii, Ioan Horga, a ţinut să precizeze că evenimentul de marţi a fost planificat de câteva săptămâni, iar vineri, după ce s-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor, şi-a dat seama că trei dintre candidaţi vor fi la eveniment, mai precis el, prorectorul Ioan Felea (responsabil cu activitatea de cercetare a Universităţii) şi Constantin Bungău (ordonatorul de credite al Universităţii). "Am considerat, în calitate de organizator, că trebuie să-i invit şi pe ceilalţi colegi", a spus Horga, prezentându-i şi pe ceilalţi trei candidaţi.

După o prezentare a realizărilor cadrelor didactice ale facultăţii, adică reviste, cărţi, studii de specialitate, dar şi după ce cei prezenţi au lăudat activitatea de cercetare a Facultăţii de Istorie, fiecare din candidaţii la rectorat a susţinut că viitorul rector trebuie să sprijine cercetarea, întrucât doar aceasta poate duce la o finanţare mai mare de la bugetul de stat.

Acesta n-a fost singurul lucru la care au convenit cei şase candidaţi. La propunerea preşedintelui Senatului Universităţii, Sorin Curilă, în loc să-şi organizeze întâlniri separat cu electorii, adică cercetătorii şi cadrele didactice titulare ale Universităţii, toţi cei şase au acceptat să participe la întâlniri comune, mai cu seamă că timpul până la alegeri, adică pe 23 aprilie, e scurt. Astfel, cei şase se vor afişa împreună în faţa colectivelor facultăţilor, îşi vor prezenta programul şi vor răspunde întrebărilor, putând avea loc, astfel, adevărate dezbateri. Calendarul întâlnirilor urmează să fie stabilit de cei şase.

Cu un pas înainte

În timp ce ceilalţi candidaţi susţin că nu şi-au programat întâlniri cu alegătorii, Alexandru Ilieş, şeful Departamentului de Geografie, a punctat deja o întâlnire, cu cadrele didactice şi studenţii facultăţilor de Ştiinţe Economice, respectiv Ştiinţe Socio-Umane. Ilieş susţine că e de acord cu întâlnirile comune, dar avea deja stabilită întâlnirea pentru marţi, la ora 13. Drept urmare, şi-a şi prezentat programul în faţa colegilor.

Dacă va ajunge rector, Ilieş îşi propune, printre altele, să încheie un parteneriat cu Universitatea din Debreţin, să susţină înfiinţarea de programe de studii în limba engleză, dar şi să implementeze un sistem eficient de cooperare între structurile Universităţii şi să convingă autorităţile locale să dea mai multă importanţă mediului universitar.

La finalul prezentării, cei prezenţi au avut şi întrebări pentru Ilieş, întrebări care au făcut referire şi la greşelile fostei echipe de conducere a Universităţii, cea a rectorului Cornel Antal. "Sunt lucruri care ar trebui să meargă bine, dar merg prost, cum e Uniweb (n.r. aplicaţie online pentru universitarii orădeni, în care, printre altele, studenţii pot să-şi vadă notele). Ce ai schimba în managementul Universităţii?", a întrebat decanul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, Adrian Hatos. Ulterior, el a fost completat de fostul decan de la Ştiinţe Economice, Anca Dodescu, care a menţionat alte probleme actuale, de la managementul defectuos până la criza de autoritate.

Ilieş le-a răspuns că vrea să identifice cauzele problemelor de management, iar apoi, alături de echipa pe care şi-o va forma, să găsească şi soluţii.

La final, Ilieş a avut şi un mesaj pentru colegii lui, cărora le-a spus că nu candidează doar de dragul de a candida, ci pentru că îşi doreşte să facă ceva în Universitate. "Dacă aveţi cea mai mică îndoială că nu pot să pun în aplicare ce am propus, să nu mă votaţi", a spus candidatul.