"Cei trei speologi au fost găsiţi într-o zonă ferită a peşterii, cu galerii fosile, mari, unde nu exista pericol de viitură. Erau în stare fizică şi psihică bună şi s-au bucurat nespus când au văzut salvatorii. Nu s-au aşteptat nici ei ca apa să crească. Ne-a ajutat în găsirea lor un bilet pe care l-au lăsat la galeria de unde era sifonul, deci după galeria inundată, în care ne-au spus unde se află", a declarat la scurt timp pentru BIHOREANUL Ionuţ Laţcu, consilier tehnic al Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor şi în acelaşi timp coordonatorul misiunii de salvare.

Potrivit acestuia, speologii, membri ai Clubului Politehnica din Cluj Napoca, au fost scoşi din peştera Cociu din Bulz pe picioarele lor, în jurul orei 3.30, deci după mai bine de 36 de ore de la demararea căutărilor, după ce joi seară doi scafandri s-au avâtat în căutarea lor în cavernă. "În ultimele ore apa a scăzut destul de mult, iar ei au ieşit pe picioarele lor din peşteră, au fost consultaţi de un echipaj al SMURD, iar în prezent se află acasă la localnica la care erau cazaţi", a precizat Laţcu.

"Au fost foarte bucuroşi că totul s-a terminat cu bine", a mai spus Ionuţ Laţcu.

Vineri dimineaţă la ora 4, şase membri ai echipei de salvare mai erau încă în peşteră, pentru a strânge echipamentul folosit în misiunea de salvare.

Echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ale Serviciului de Salvamont Salvaspeo Bihor şi Cluj au lucrat începând de miercuri după amiază pentru pomparea apei din zona peşterii Cociu, după ce trei speologi clujeni, două femei şi un bărbat, cu vârste între 25 şi 40 de ani, au fost prinşi de viitură în timp ce se aflau într-o expediţie în această peşteră.

Vicepreşedintele Salvamont Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, a declarat BIHOREANULUI că salvarea celor trei tineri "este de departe cea mai complexă operaţiune de salvare din peşteră din România sau poate chiar din partea asta de Europă" şi a asemănat povestea lor cu cea minerilor din Chile.

Citiţi pe această temă şi articolele: "Trei speologi, blocaţi într-o peşteră din Bulz, după ce au fost surprinşi de o viitură" şi "Salvarea speologilor este cea mai complexă operaţiune de salvare din România"