Partea de Est a Şanţului Cetăţii, care până anul trecut era neîngrijită s-a transformat într-un Parc Dendrologic, amenajat în continuarea primului, pe 26.700 de metri pătraţi, şi întins între Poarta de Est a fortăreţei şi continuând în formă de "L" până spre strada Griviţei.
"Am reuşit după o finanţare obţinută de la Administraţia Fondului de Mediu să salubrizăm, în primul rând, încă o parte din Şanţul Cetăţii, care era într-o stare jalnică. A fost adus la standardele unui parc urban ce împrejmuieşte un monument istoric", a spus Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.
Proiectul a fost realizat de arhitectul Ernest Pafka, lucrările în valoare totală de 2.027.940, 79 de lei fiind realizate de Constructorul Sălard şi Gardener SRL.
După regulile care trebuie respectate în cazul unui monument istoric precum Cetatea Oradea, zona dinspre zidurile acesteia a fost doar înierbată, arbuştii şi plantele au fost amplasaţi pe mijlocul parcului, iar arborii înspre zidurile opuse Cetăţii.
În total, parcul are 2.397 de plante, arbuşti şi arbori, un lac artificial cu luciu de apă de 450 de metri pătraţi şi o adâncime de 1,20 metri, un mic alpinariu, 42 de bănci, 72 de corpuri de iluminat.
La conferinţa de inaugurare a celui de-al doilea Parc Dendrologic al fortăreţei au participat şi primarul Ilie Bolojan, arhitectul Ernest Pafka, Tunde Benyovszki, director adjunct al AIO, dar şi reprezentanţii firmelor care au realizat lucrările.
Citeşte mai multe despre cel de-al doilea Parc Dendrologic al Cetăţii în articolul: Fortăreaţă cu verdeaţă