Probabil puțină lume își imaginează că o nonagenară poate să fie fotomodel activ, dar Carmen Dell'Orefice demonstrează că o asemenea carieră nu are „termen de expirare”.

La 92 de ani, este considerată cel mai bătrân model care încă lucrează, având o carieră de peste șapte decenii. Mai precis, de 77 de ani, ea fiind fotomodel de la 15 ani.

Născută pe 3 iunie 1931 la New York, Carmen Dell'Orefice a fost descoperită la 13 ani de soția fotografului Herman Landschoff, în timp ce mergea cu autobuzul la ora de balet. Totuși, fotografiile test făcute nu au avut efectul dorit. Abia peste doi ani, s-a remarcat ca fotomodel și nu oricum: a apărut pe coperta revistei Vogue și a devenit modelul preferat al fotografului Erwin Blumenfeld.

Copilăria ei n-a fost ușoară. Crescută doar de mamă, Carmen își amintește că era atât de subnutrită, că fotografii îi umpleau golurile din rochii cu șervețele. Pentru că nu aveau telefon în casă, n-a putut fi chemată nici la ședința foto de la Vogue, așa că revista a trimis pe cineva să o caute acasă. 


Carmen Dell'Orefice ținând în mână revista Vogue pe a cărei copertă este ea, când avea 15 ani

În 1958, după o căsnicie eșuată cu un bărbat care i-a exploatat cariera și a pus stăpânire pe toți banii ei, a decis să se retragă din modeling. Pe-atunci era căsătorită cu fotograful Richard Heimann, care însă a părăsit-o după ce ea a renunțat la carieră.

Cu o situație financiară precară, Carmen Dell’Orefice s-a reîntors la modeling în 1978 și a început să aibă iar succes. 

Femeia a refuzat să se retragă în pensie, deși ar avea acest drept, preferând să lucreze în continuare. Ea spune că munca îi menține tonusul și forma excelentă de care se bucură. Anul trecut, a pozat chiar pentru revista Vogue Cehia, ajungând pe copertă la 92 de ani.

În 2019, asiatica Alice Pang a fost desemnată cel mai în vârstă model din lume, pentru că avea 96 de ani și poza pentru reviste. Totuși, specialiștii domeniului preferă să o considere pe Carmen Dell’Orefice veterana adevărată, întrucât colega ei Alice Pang s-a apucat de această carieră abia la 93 de ani, în timp ce americanca are o experiență vastă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!