Rezultate dezastruoase obţinute de elevii români la examenul de Bacalaureat. Rata promovabilităţii la nivel naţional este de doar 44,47%, înainte de soluţionarea constestaţiilor, procentul fiind cel mai mic din România post-decembristă.

Cele mai mici note s-au luat în judeţul Giurgiu, unde procentul de promovabilitate este de doar 20%. Totodată, în alte 13 judeţe rata promovabilităţii este sub 40%.

În doar două judeţe din România, Suceava şi Harghita, s-a obţinut o promovabilitate de peste 60%. În Bihor, rata promovabilităţii este de 50,38%.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că rezultatele de la Bac ne arată că "România este la răscruce". "Trebuie să alegem dacă mergem pe mâna celor oneşti sau alegem în continuare şmecheria", a spus Funeriu.

Totodată, rectorul UBB Cluj, Andrei Marga, fost ministru al Educaţiei, e convins că o sursă a situaţiei din învăţământ este Traian Băsescu. "Elevii care au susţinut examenul de bacalaureat în 2011 au petrecut şase ani în învăţământul regimului Basescu; acesta a numit miniştri diletanţi, unii plagiatori sau persoane cu probleme psihice, care au introdus măsuri necugetate în sistem, ce-şi vădesc acum efectele. Băsescu a aplicat profesorimii lovituri grele - desfiinţări de şcoli, concedieri, tăieri de salarii, reduceri bugetare, evaluări prosteşti - care au demotivat cadrele didactice. Elevii înşişi sunt demotivaţi văzând că foşti elevi şi studenţi mediocri, persoane care au fraudat în fel şi chip ajung să conducă instituţiile ţării într-o democraţie desfigurată", a explicat Andrei Marga.

Vezi ce rezultate au luat elevii bihoreni la Bacalaureat în articolul "Promovabilitate puţin peste 50% la examenul de Bacalaureat în Bihor şi nicio medie de 10"