În total, în 2013 în Bihor au fost înregistraţi 10.288 de şomeri, din care 4.414 femei, din care 5.039 indemnizaţi, ceea ce înseamnă că judeţul a avut o rată a şomajului de 3,67%, mai mică decât în anul precedent, când procentul era de 4,28%.

"Bihorul este pe locul VI în ţară în clasamentul celor mai puţini şomeri", a declarat Bekesi Csaba, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

Un fost director de resurse umane de la o firmă locală a fost cel care a încasat cea mai mare indemnizaţie de şomaj în cursul anului trecut: 1.800 lei pe lună. "Următoarea indemnizaţie mare a fost plătită unui fost angajat din domeniul financiar-bancar", a precizat Bekesi.

Şomeri în statistici

Potrivit conducerii AJOFM Bihor, o problemă e ponderea mare a şomerilor tineri, anul trecut fiind cuprinşi în evidenţe 2.278 şomeri sub 25 ani, adică 22% din numărul total al celor fără un loc de muncă. Totuşi, cea mai mare pondere în rândul şomerilor, 52% din total, o reprezintă persoanele între 30 şi 49 de ani.

O treime din şomerii bihoreni sunt absolvenţi de studii primare, în timp ce o zecime au absolvit studii superioare.

AJOFM Bihor a reuşit anul trecut să încadreze pe piaţa muncii 7.303 şomeri, precum şi 334 de proaspăt absolvenţi.

Interesant este că prea puţini şomeri au participat la bursele de locuri de muncă, iar şi mai puţini s-au angajat. Mai precis, doar 26% din locurile de muncă anunţate ca fiind libere la aceste evenimente au şi fost ocupate.

Reuşite şi nereuşite

AJOFM Bihor a reuşit ca în 2013 să dubleze numărul persoanelor angajate în localităţi aflate la distanţe de 50 kilometri de cele de domiciliu, de la 5 la 10 persoane, cei în cauză încasând astfel prime speciale de câte 1.000 lei. Alte 34 persoane s-au angajat schimbându-şi localitatea de domiciliu, motiv pentru care au primit de la AJOFM câte o primă de 3.500 lei.

Nereuşita instituţiei în anul trecut este, potrivit conducerii, că n-a reuşit să încadreze pe piaţa muncii decât un singur şomer care mai avea 3 ani până la pensionare. Pe de altă parte, 36 de bihoreni şi-au găsit prin AJOFM locuri de muncă în străinătate, cei mai mulţi, 19 la număr, fiind angajaţi în Danemarca.