Cel mai mare ştrand cu apă sărată din România s-a deschis săptămânile trecute, la Praid, având o suprafaţă de nu mai puţin de 5.200 de metri pătraţi.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, investiţia s-a ridicat la 1,55 milioane de euro şi a fost realizată integral din fondurile salinei din staţiune.

Noua construcţie a fost amenajată pe amplasamentul unui vechi ştrand, deteriorat şi închis de câţiva ani şi din cei 5.200 de metri pătraţi, luciul de apă e 1.942 de metri pătraţi. Ştrandul are două bazine pentru copii, pornind de la 60 de centimetri adâncime, care creşte treptat până la 90 de centimetri şi apoi până la adâncimea maximă de 1,20 metri.

"Între bazinele destinate copiilor şi piscina mare, dotată cu un bar şi care are adâncimea de 1,60 metri - există o zonă de trecere de un metru, sub un pod, o zonă de interconectre a bazinelor. Este cel mai mare ansamblu de acest gen din Transilvania şi din România", a declarat şeful Serviciului Turism de la Salina Praid, Ilie Colorian, citat de Mediafax.

Deocamdată au fost instalate 300 de şezlonguri, care nu se plătesc separat. Cei care trec pe aici au la dispoziţie şi o linie de autoservire, respectiv un magazin de prezentare şi de desfacere a produselor proprii salinei, vestiarele, duşurile, toaletele, precum şi un punct de prim-ajutor, cu personal medical pregătit să acorde asistenţă celor care au nevoie.

Apa caldă menajeră şi pentru duşuri este produsă de instalaţii solare.

Potrivit constructorului Ioan Petrea de la Izorep Târgu Mureş, ştrandul din Praid "depăşeşte, din punct de vedere arhitectural, orice construcţie de gen ridicată până în prezent în România", iar calităţile terapeutice sunt "de necontestat", apa din bazine fiind una dintre cele mai bogate în sare din ţară şi având o concentraţie de 220 de miligrame de clorură de sodiu pe litru.

"Urmează, după acest prim pas, un hotel de patru stele vizavi de ştrand, care necesită fonduri mari, cam 15 milioane de euro conform studiului de fezabilitate, pe care îl vom construi împreună cu parteneri privaţi şi din fonduri europene, realizarea unei zone de camping faţă în faţă cu baza de tratament din staţiune şi dezvoltarea bazei de tratament din salină cu un nivel mai jos, pe care o vom amenaja într-un stil neconformist. De asemenea, intenţionăm să separăm zona de agrement de cea pentru tratament, astfel încât persoanele suferinde să se poată bucura de linişte şi de intimitate, dar nu vor lipsi de aici şi punctele de distracţie", a explicat, conform Mediafax, directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan.

Ştrandul funcţionează zilnic între orele 10 şi 20, iar joia şi sâmbăta există şi program de seară, între orele 21 şi 23. Preţul unui bilet este de 25 de lei pe zi pentru adulţi şi 15 pentru copii, mai notează sursa citată.