Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor a prezentat vineri bilanţul activităţii pe anul 2012, într-o conferinţă de presă organizată la Prefectură.

Astfel, potrivit şefului CJPC Bihor, Traian Bejan, cea mai mare realizare a anului trecut este închiderea magazinelor de etnobotanice. "Mulţumesc tuturor celorlalte instituţii care, la ordinul Prefecturii, ne-au ajutat să punem punct acestei forme de comerţ care a distrus vieţi şi destine. Acum, în Bihor nu mai există niciun magazin de etnobotanice", a declarat Bejan.

În acelaşi context, prefectul Claudiu Pop i-a "ameninţat" pe cei care ar cocheta cu ideea redeschiderii magazinelor de vise, spunând că, şi dacă ar reuşi, "aceasta va fi pentru un termen foarte, foarte scurt".

Prezent la întâlnire, Cristian Nicula - şeful Comisariatului regional de Nord-Vest, de care aparţine şi judeţul nostru, alături de Cluj, Bistriţa, Sălaj, Maramureş sau Satu Mare, a spus că bihorenii sunt cei mai buni profesionişti din regiune.

"În Bihor este un colectiv de profesionişti, al căror exemplu ar trebui urmat de mulţi alţii", a declarat Nicula. "Profesionalismul inspectorilor din CJPC Bihor nu se reflectă neaparat prin cuantumul amenzilor aplicate de-a lungul anului trecut, dimpotrivă. Pentru că pe noi nu sancţiunile ne interesează, ci mai ales măsurile dispuse agenţilor economic pentru ca aceştia să nu mai cadă în greşeală, iar asta înseamnă disciplinizarea lor. Iar în ceea ce priveşte calitatea actului de control, CJPC Bihor se situează pe primul loc între comisariatele din regiunea de Nord-Vest", a declarat Cristian Nicula, şeful CRPCR Cluj.

Conform bilanţului activităţii pe 2012, CJPC Bihor înregistrat un număr de 1.041 de reclamaţii de la consumatori, dintre care 1.026 au fost soluţionate anul trecut iar restul în luna ianuarie 2013.

Instituţia a derulat în 2012 un număr de 3.071 de controale, acoperind domeniul produselor alimentare, nealimentare, dar şi al serviciilor destinate populaţiei. Dintre acestea, 2.675 de controale, reprezentând aproape 90%, s-au lăsat cu procese verbale de contravenţie, dintre care 1.474 cu amenzi, valoarea acestora depăşind 6,7 milioane de lei.

Totodată, inspectorii CJPC Bihor au distrus mărfuri în valoare de 23.500 de lei şi au retras definitiv de la comercializare produse neconforme legislaţiei în valoare totală de 101.000 lei.