Arthur, cel mai mare urs brun din România şi posibil din Europa, a fost împuşcat într-o arie protejată din Covasna, de prinţul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein, vânător de trofee, anunţă organizaţiile Agent Green şi VGT, o asociaţie pentru drepturile animalelor din Austria.

Vânătoare cu derogare

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein a fost în martie la o partidă de vânătoare în Covasna, folosind o derogare oferită de Ministerul Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la mai multe ferme. Pentru această distracţie, prinţul, membru al Casei Regale din Liechtenstein, dar stabilit în Austria, ar fi plătit 7.000 de euro, scrie site-ul stirileprotv.ro.

Totuşi, ONG-urile susţin acum că prinţul nu a omorât ursul-problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii şi care nu coborâse niciodată în apropierea localităţilor.

Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulţi ani de rangerul Agent Green din zona respectivă şi era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic şi neobişnuit cu prezenţa omului şi sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130.

Prinţul (foto jos) are 32 de ani şi este cel mai mic copil şi singurul fiu al cuplului Nikolaus şi Margaretha de Liechtenstein. Este al 16-lea pe linia de succesiune la tron în această ţară. De profesie medic, el desfăşoară afaceri în toată lumea şi se ştie că este pasionat de vânătoare.

Prinţul

Trofeu record

Arthur avea 17 ani, a fost cel mai mare urs observat în România şi probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană, spune Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. "Măsurătorile cadavrului arată că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximumul posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prinţul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prinţul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul şi să îşi ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăţa pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împuşcat ursul greşit", a declarat preşedintele Agent Green.

Ann-Kathrin Freude, coordonator de campanii al VGT, acuză că este o ruşine pentru Austria că Prinţul Emanuel a abuzat de o derogare "pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee".

"Ursul întâmpină multiple ameninţări care îi periclitează supravieţuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice şi persecuţia omului. Ministerul Mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs şi nu efectele. Extracţia masculilor mari destructurează populaţia şi poate conduce la cosangvinizare. Nu se ştie câţi urşi există cu adevărat şi orice cotă de derogare acordată este periculoasă. Vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Altfel, conflictele vor spori şi specia va fi în pericol de dispariţie, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea Europei", a spus Ann-Kathrin Freude.

Autorităţile fac anchetă

Mai mult, ONG-urile arată că după partida de vânătoare a prinţului, problema sătenilor din Odjula nu a fost rezolvată: în continuare, ursoaica dă târcoale gospodăriilor lor.

Ministerul Mediului a anunţat că Garda de Mediu a demarat o investigaţie. "La nivelul Gărzii de Mediu, încă din 29 am declanşat o anchetă, avem deja oameni în teren, luăm la evaluat trofeul, modul în care a fost făcută de fapt evaluarea trofeului, am luat toate hârtiile care au stat la bază, le cercetăm, avem echipa în teren care vrea să stabilească ce anume a fost împuşcat, ce trebuia să fie împuşcat de facto şi toate documentele astea vor constitui un dosar care foarte probabil va merge către alte organe de cercetare. Vrem să stopăm orice incident similar în viitor, care ne face de ruşine. În cazul acesta trebuie să cercetăm punct cu punct ce s-a întâmplat, împreună cu alte instituţii ale statului", a declarat şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, citat de News.ro.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a minimalizat scandalul. "Am avut o discuţie cu domnul ministru, înţeleg că există o anchetă, vom vedea care sunt rezultatele. Se pare că nu toate informaţiile din spaţiul public sunt corecte. Se pare că nu este cel mai mare urs, vom vedea care sunt concluziile anchetei", a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de Guvern de miercuri.