President Medcenter, cel ma­­­i modern spital de recuperare din Bihor, va fi inaugurat sâmbătă. Beneficiind de investiţii de aproximativ 40 de milioane lei şi având o bază de tratament întinsă pe o suprafaţă de 4.000 metri pătraţi, noul spital privat oferă terapii revoluţionare, folosind aparate şi servicii unice, inclusiv pentru victimele unor accidente rutiere sau accidente vasculare cerebrale, dar şi pentru pacienţii în stare vegetativă. Pacienţii pot beneficia de o parte din tratamente gratuit, în regim ambulator.

Noul spital este realizat din fonduri private şi fonduri guvernamentale, 50%, și are o capacitate de 144 de pacienţi internaţi şi 10 paturi de însoţitor. El are patru componente importante, de bază fiind cea de reabilitare neurologică, care are 72 de locuri, o componentă de recuperare cardiovasculară, un compartiment de recuperare post-traumatică şi un compartiment de recuperare a stărilor vegetative.

„Noi vrem să punem accent pe recuperarea neurologică, capul de listă fiind accidentul vascular cerebral, de toate etiologiile, şi traumatismele cranio-cerebrale", explică dr. Marius Căprar (foto), medic primar reabilitare medicală, viitorul director medical al noii unităţi.

dr. Marius Căprar, director medical President Medcenter

Practic, aici vor putea fi trataţi atât pacienţii care au o simplă problemă cu coloana vertebrală ori cu "reumatismul", cât şi victimele unor accidente rutiere grave, ori chiar sportivii de performanţă. Procedurile sunt diverse, iar aparatele, revoluţionare, unele chiar unice pentru această parte a ţării. În plus, personalul este tânăr, majoritatea angajaţilor având între 20 şi 40 de ani.

Masaj, parafină, băi galvanice...

Baza de tratament a noului spital de recuperare se întinde pe două niveluri şi cuprinde bazine de hidrokinetoterapie cu apă termală, săli de kinetoterapie, terapie robotică, masaj terapeutic, aerosoloterapie, electroterapie, împachetări cu parafină şi nămol, duşuri subacvale şi băi galvanice, laseroterapie, laborator pentru stimulare transcraniană cu impulsuri electrice/electromagnetice repetitive, săli de terapie ocupaţională şi ergoterapie, cabinete de psihologie, psihoterapie, logopedie, stomatologie şi multe altele.

Există, de asemenea, şi cabinete de medicină sportivă, ideale pentru sportivii de performanţă, iar în curând vor fi şi cabinete medicale private, ca de exemplu cardiologie.

Interesantă este partea de hidrokinetoterapie, unde centrul are trei bazine interioare, care se reumplu zilnic, şi unul mare exterior (în amenajare). "Bazinele interioare au fost în aşa fel construite încât cel mai mare să aibă un acces direct pe o pantă de 7 grade, foarte bine calculată, astfel încât să putem introduce şi scoate pacientul cu ajutorul unor cărucioare speciale, să nu depindem de elevatoare. Cu toate acestea, avem şi două lifturi", explică dr. Căprar. În acest bazin se află şi mai multe hidrobiciclete, iar pacienţii pot face inclusiv terapie de grup.

Unul dintre bazinele mai mici este dedicat pacienţilor în stare gravă, care în general nu au control sfincterian. "În această situaţie schimbăm apa după fiecare pacient", mai spune Căprar.

Terapie pentru dependenţi

La capitolul dotări, unitatea pune la dispoziţie o varietate mare: de la aparatură de diagnostic şi explorări funcţionale (CT, Rx, ecograf) până la aparatură de tratament medical de înaltă specialitate, cu componente unice sau foarte rare în România: sistem de evaluare a echilibrului static şi dinamic, aparate computerizate de izokinezie şi mobilizare a coloanei vertebrale, sistem de recuperare cu ajutorul realităţii virtuale VRRS, sistem robotizat de recuperare a mersului şi altele.

"Avem o componentă foarte importantă de terapie robotică, pentru tratamentul pacienţilor «neuromotori». Venim cu o noutate în zonă: două aparate de stimulare magnetică repetitivă transcraniană, un aparat de terapie virtuală în imersie, aparate deosebite pentru această patologie neurologică. O noutate ar fi şi aparatele de izokinezie, care pe lângă evaluarea coloanei vertebrale realizează o antrenare a musculaturii şi a mobilităţii coloanei cervico-dorso-lombare prin izokinezie (n.r - terapie în care postura şi mişcarea sunt îmbunătăţite cu ajutorul imaginii vizuale şi tactilo-kinestezice)", explică medicul Căprar.

Unul dintre cele mai interesante aparate este cel de stimulare magnetică repetitivă transcraniană (foto jos), un aparat non-invaziv care stimulează aria cerebrală pentru o varietate de afecţiuni neurologice şi neuropsihiatrice. Terapia cu ajutorul acestuia e utilă şi eficientă într-o multitudine de afecţiuni ale creierului, începând de la accidentele vasculare, până la migrene!

"Migrena este o afecţiune destul de severă, generează dureri foarte mari. Aparatul oferă un rezultat foarte bun, condiţia este să se facă 10 până la 15 şedinţe. Şi în boala Parkinson are efect foarte bun şi există chiar şi program pentru pacienţi cu autism. De asemenea, acţionează foarte bine şi în adicţii, are un program inclusiv pentru marii fumători, pentru cei care nu reuşesc să scape de o dependenţă", mai spune specialistul.

Forţa tehnologiei

Unul dintre cele mai puternice echipamente este Sistemul VRRS de recuperare prin Realitate Virtuală, avansat, folosit pentru recuperarea unui spectru larg de boli prin intermediul numeroaselor module de reabilitare: neurologică (motorie, cognitivă, terapie de vorbire, echilibru, degetele şi încheietura mâinii, de col femural, imersiv realitate virtuală; terapie ocupaţională, sinergii musculare) şi ortopedică (gleznă, genunchi, pelvis, şold, mână, degete, încheietura mâinii, cot, umăr, spate, de col femural).

Practic, pacienţii reînvaţă să facă lucruri simple, cu ajutorul tehnologiei. Folosind ochelari specifici şi joy-stick-uri, bolnavul este introdus într-un scenariu ce simulează lumea reală, menit să stimuleze şi să "antreneze" gândirea.

BIHOREANUL a asistat la o asemenea terapie, în cazul unei paciente care a suferit un atac vascular extins, care a rămas inclusiv cu tulburări de concentrare şi afazie.

"Este al doilea aparat care s-a cumpărat la nivel de România şi realizează o realitate virtuală în imersie. De exemplu, se simulează interiorul unui magazin. Pacienta ştie că în buzunar are 500 lei şi are o listă de cumpărături: 2 kilograme de carne, 1 kg de cartofi şi aşa mai departe. În softul de logopedie de exemplu, în timp ce caută, nu se descurcă şi trebuie să pună întrebări. Dacă nu întreabă corect, nu i se dă nicio explicaţie până când întreabă corect. Ajunge la casă şi trebuie să calculeze exact câţi bani trebuie să dea, nici mai mult, nici mai puţin, deci o ajută și la nivel mintal, cognitiv. În acelaşi timp, facem şi o stimulare magnetică trans-craniană repetitivă. Am realizat cu acest aparat patru lucruri semnificative: pacientul trăieşte într-o realitate virtuală clară în imersie, are program de logopedie, program de cogniţie şi de stimulare magnetică trans-craniană. Rezultatele ar trebui să fie spectaculoase", explică dr. Căprar.

"Dans" la perete

Un alt aparat revoluţionar este Digital Wall, un sistem inovativ de ultimă generaţie format dintr-un "digital mirror", un ecran în care pacientul se priveşte şi care îi "desenează" scheletul, cu ajutorul căruia se pot realiza activităţi de evaluare, sportive, antrenament şi recuperare.

Cu ajutorul unei camere 3D şi a unei platforme de forţă, sistemul recunoaşte în timp real până la 16 articulaţii ale corpului şi fiecare mişcare efectuată în zona de operare. Folosind o oglindă digitală mare şi largă, fiecare activitate care se desfăşoară în faţa Digital Wall are un bio-feedback în timp real.

"Pe lângă un examen al posturii pacientului, testează mobilitatea pe articulaţiile principale, după care putem realiza programe kinetice pentru creşterea mobilităţii. Fiecare program este individualizat, iar pacientului i se poate transmite pe tabletă sau pe telefon programul pe care să îl poată urma şi acasă. Rezolvă inclusiv problemele de coordonare, la pacienţii care au tulburări de mers, care au tulburări de mobilitate pe anumite segmente, deci în principal sunt elemente care asigură o funcţionalitate normală a membrelor şi a trunchiului în general", mai spune medicul.

Listă largă de terapii

Lista terapiilor adaptate anului 2021 poate continua. CareTherapy, de exemplu, ajută inclusiv la creşterea densităţii osoase şi reducerea semnificativă a durerilor osoase, fiind foarte eficient în tratamentul în cazul fracturilor. Andago, un sistem robotizat mobil inovator, ajută la recuperarea mersului, asigurând protecţie anti-căzături şi urmărind intuitiv pacientul.

Sistemul complet de tratament preventiv şi de reabilitare Tergumed 710 ajută pacientul să îşi revină cât mai repede. Practic, el se foloseşte de un card pe care are personalizată "reţeta" de exerciţii fizice pe care trebuie să le facă, iar procedurile de testare pot fi efectuate prin intermediul unui soft ce poate fi folosit ca feedback în timpul antrenamentului.

Premieră naţională

Noul spital oferă şi saloane speciale destinate persoanelor în stare vegetativă. Aici, pacienţii care stau luni în şir în comă chiar au şanse bune să-şi revină, în vreme ce în multe alte locuri nu li se dau niciun fel de speranţe.

"Secţii de genul acesta în ţară nu există, cred că suntem pionieri. Toţi pacienţii sunt monitorizaţi 24 din 24 de ore de către o asistentă care va sta în salon cu ei, la un birou. Stările vegetative pe care le preluăm noi sunt majoritatea în comă, stabili hemodinamic, care provin de pe secţii în general de neurochirurgie şi secţii de terapie intensivă. Am avut pacienţi care după 3 până la 6 luni de stare de comă au reuşit să devină independenţi funcţional. Am un caz care acum dă a doua oară să-şi ia carnetul de conducere", mai spune medicul.

Că se poate, prin perseverență, a dovedit-o şi cazul unui tânăr de 28 de ani care i-a ajuns pacient doctorului Căprar în trecut, după ce a fost împuşcat în cap, iar medicii nu îi prea dădeau şanse să supravieţuiască. Fusese internat la Neurochirurgie în Cluj, cu o stare prelungită de comă, dar, până la urmă, şi-a revenit. "Actualmente este independent funcţional, se deserveşte, mănâncă singur, este absolut lucid. Iniţial prognosticul lui a fost foarte rezervat".

Spitalul anti-stres

O altă „țintă” a noului spital este eliminarea stresului, considerată „boala secolului”. Pe lângă proceduri specifice, care relaxează efectiv corpul, noua unitate pune la dispoziţie inclusiv servicii de psihoterapie. Două tinere psiholog îi ascultă pe pacienţi.

"Burnout-ul este o boala secolului nostru. În primul rând, fiind situat într-o staţiune, este primul element anti-stres. După aceea, toate procedurile noastre, sau aproape toate, au o componentă de relaxare, care sigur că are o influenţă anti-stres. Eu recomand majorităţii pacienţilor, atât celor activi, cât şi celor care au trecut de prima tinereţe, să facă măcar o cură de profilaxie pe an în vederea păstrării stării de sănătate, atât fizică cât şi mintală", mai spune Căprar.

Vedere de la una din sălile de recuperare

Cu şi fără CAS

Majoritatea terapiilor enumerate pot fi practicate atât în regim ambulator (pentru pacienţii care se pot deplasa), cât şi în regim de spitalizare.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în prezent serviciile de internare nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ca urmare a unei Ordonanţe de Urgenţă controversate (OUG 54/2021) care plafonează numărul de paturi finanţabile în următorii 2 ani la cel din decembrie 2020, instituind o discriminare între spitalele private şi blocând accesul la decontări celor care nu existau la finele anului trecut. Astfel, în cazul în care rămâne internat, pacientul suportă întreaga sumă.

Pentru tratamentele în ambulatoriu, însă, CAS decontează o cură cu 4 proceduri, astfel că pacienţii care se prezintă cu trimitere de la medicul de familie sau specialist şi cu cardul de sănătate nu plătesc.

"Un pacient internat la ora actuală trebuie să plătească 425 lei pe zi, care include absolut tot, de la cazare, mâncare 3 mese, cu alegerea a 3 meniuri zilnic, plus 7-8 proceduri de tratament în fiecare zi. În ambulatoriu, pacientul beneficiază de 4 proceduri gratuite, timp de 10 zile consecutive, plătite de Casă. În cazul celorlalte proceduri (de exemplu, terapiile robotice nu sunt decontate, fiind prea „avansate” pentru Casa de Sănătate din România – n.r.), costul este în funcţie şi de preţul aparatului, este un calcul de amortizare", mai spune medicul Căprar, invitându-i pe doritori să încerce beneficiile noilor proceduri, acum atât de aproape...

Vezi mai jos cum arată noul spital, într-un reportaj al BIHOREANULUI! Video: Paul Lelea