Luni dimineaţă, un orădean a ajuns la secţia de Urgenţe a Spitalului Judeţean Oradea, după ce a fumat o ţigară cumpărată din weed-shopuri. „Din păcate, nu este singurul caz pe care l-am avut. Au fost foarte multe în ultima perioadă", a declarat pentru BIHOREANUL doctorul Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD.

Borcea a spus că simptomele pe care le prezintă pacienţii sunt extrem de variate, de la disforie, adică tulburare a dispoziţiei, la dureri de cap, tulburări de respiraţie şi afectarea activităţii inimii. Unii au ajuns chiar şi în comă. „Aceste ţigări conţin amestecuri de substanţe, o parte reuşim să le identificăm, o parte rămân necunoscute. Din cauza acestor amestecuri, şi simptomele sunt variate", a explicat dr. Hadrian Borcea.

borcea.jpgDin fericire, până în prezent, medicii orădeni au reuşit să echilibreze toţi orădenii care au ajuns cu astfel de probleme la spital. „Însă dacă nu ajung în timp util la spital, e posibil să intre într-o stare gravă", a avertizat şeful UPU-SMURD (foto).

Borcea a mai spus că nu poate da cu exactitate numărul cazurilor de intoxicări datorate ţigărilor din weed-shop-uri înregistrate la UPU Oradea, deoarece sunt notate ca intoxicări cu substanţe necunoscute. „Din pricina acestor ţigări, sunt cel puţin două-trei cazuri pe săptămână. E un fenomen alarmant şi în creştere", a încheiat medicul.

Ţigările comercializate în weed-shopuri conţin aşa-numitele plante „etnobotanice", adică ce nu sunt destinate consumului uman, ci doar colecţionării, şi au efecte halucinogene. Comercializarea acestor plante este legală în România. Deşi a existat un proiect de lege care să interzică aceste plante la vânzare, acesta nu s-a concretizat.