"Prietenii îşi arată dragostea în momentele de restrişte, nu în cele de fericire", spunea celebrul poet grec Euripide. În vremuri care pe mulţi îi înspăimântă, nu puţini bihoreni au decis să facă exact asta: să-şi arate dragostea şi solidaritatea, nu doar pentru prieteni, ci şi pentru necunoscuţi.

Unii s-au alăturat autorităţilor locale în efortul de a dota spitalele, inclusiv cu viziere realizate prin imprimare 3D, alţii se dedică vârstnicilor şi bolnavilor, o trupă de bucătari pregăteşte bucate alese pentru medicii de la Municipal, spital de linia întâi, iar un beiuşean care a început de jos a donat cantităţi imense de legume şi fructe pentru orădenii aflaţi la nevoie.

BIHOREANUL vă prezintă câteva exemple care arată că, dacă din unii ameninţarea pandemiei scoate ce e mai rău, sunt şi oameni care reuşesc să aleagă o cale mai bună: generozitatea.

Bunii samariteni

Încă de la debutul epidemiei în judeţ, mai mulţi bihoreni - fie în calitate de persoane fizice, fie prin companiile pe care le conduc - s-au mobilizat să doneze, şi nu sume mici, pentru sprijinirea spitalelor. În Oradea, autorităţile i-au îndemnat să o facă în conturile Asociaţiei "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", care astfel a primit, spre exemplu, de la dezvoltatorul imobiliar Prima 500.000 lei, de la Holcim 637.500 lei - cât pentru achiziţia a opt ventilatoare mecanice, după cum informează Primăria pe site-ul propriu -, iar de la Dedeman 485.000 lei pentru co-plata transporturilor aeriene de materiale sanitare cumpărate de oraş.

Tot pentru echipamente medicale s-a mobilizat exemplar Fundaţia Comunitară Oradea, care a adunat de la binefăcătători, până la finalul săptămânii trecute, 660.000 lei, bani care fie au fost, fie urmează să fie folosiţi pentru dotarea spitalelor din Bihor. Între altele, din ei s-au cumpărat kituri de testare pentru laboratoarele din Oradea.

Scuturi pentru linia întâi

Cum protecţia personalului medical este extrem de importantă, bihorenii s-au mobilizat şi să facă viziere, pe care le-au oferit gratuit celor din linia întâi. Asociaţia D’Apetresii, un ONG care militează pentru drepturile omului la educaţie, în parteneriat cu Fundaţia Comunitară Oradea, au realizat şi apoi distribuit nu mai puţin de 6.000 de viziere reutilizabile (foto) către medici, centre de permanenţă, Ambulanţă, DSP Bihor şi forţele de ordine. Au făcut-o cu sprijinul unor firme şi al unor bihoreni care au donat pentru realizarea acestor echipamente esenţiale de protecţie.

Doi antreprenori din domeniul IT, Ioan Tirla şi Răzvan Horga, au demarat, la rândul lor, producţia de viziere, concepute în colaborare cu cadrele medicale şi realizate prin imprimare 3D, fiind ajutaţi de companiile Sapient Group şi Marvicon. Astfel, sute de viziere au ajuns gratuit la spitale din tot judeţul.

Cavaleri pe două roţi

În această perioadă, numeroase asociaţii s-au mobilizat pentru a ajuta persoanele în vârstă şi pe cele nevoiaşe, prin livrarea de alimente, mese calde sau achiziţia de medicamente, între acestea numărându-se asociaţii înfiinţate pe lângă episcopiile ortodoxă, greco-catolică şi romano-catolică din Oradea: Filantropia, Caritas Eparhial şi Caritas Catolica.

Deşi au alte atribuţii în stăpânirea epidemiei, nici forţele de ordine nu se dau la o parte când vine vorba de gesturi caritabile. Clubul de motocliclişti Blue Knights (n.r. - cavaleri în albastru) Romania VI, din care fac parte 10 jandarmi, poliţişti şi poliţişti de frontieră, a început din martie să livreze, pe două roţi, medicamente pentru persoanele care nu se pot deplasa şi care sunt vulnerabile în faţa noului coronavirus.

"Noi lucrăm 80% din timp, ne-am izolat soţiile, familiile la ţară, iar în puţinul timp liber pe care îl avem vrem să ajutăm", spune jandarmul Ciprian Mladin. Fac asta prin comenzi telefonice la numărul 0749.528.889. Sare în ajutor cine nu e în tură, medicamentele sunt achiziţionate de membrii clubului, iar beneficiarii le plătesc la primire. "Avem zilnic apeluri, dar din fericire nu atât de multe încât să nu le facem faţă", spune jandarmul.

Bunătăţi pentru medici

Orădeanul Răzvan Chiriac, iniţiatorul proiectului gastronomic Kreuzet, a vrut să le facă o bucurie medicilor şi celorlalţi angajaţi ai Spitalului Municipal, aflat în prima linie a bătăliei contra coronavirusului. Alături de Asociaţia Amia Suflet de Copil şi Banca de Alimente, el livrează în zilele de weekend mâncăruri alese pentru medici, asistente, infirmiere. "Gătim câte 55 de porţii de mâncare şi vrem să continuăm proiectul cât ţine pandemia", spune Răzvan.

Personalul Spitalului Municipal nu primeşte orice fel de mâncare, ci preparate speciale - cum ar fi supă cremă de legume cu branză maturată de vacă cu leurdă, crutoane şi germeni de ridichi, alături de ceafă de porc coaptă, sos brun, cartofi copţi şi sos de brânză - semnate de bucătari cu experienţă, de la restaurantele unor hoteluri ca Ramada by Wyndham şi DoubleTree by Hilton. În weekendul de Paşte, iniţiatorii au pregătit preparate specifice, din miel, precum şi cozonaci, aşa încât să simtă şi cadrele medicale că e sărbătoare.

Om de bine

Un alt bihorean care s-a remarcat printr-un gest lăudabil este Dumitru Gal, 36 de ani, proprietarul firmei Divin Garden din Beiuş, care achiziţionează şi comercializează apoi în hipermarketuri din toată ţara legume şi fructe, atât de la producători români cât şi din import. De asemenea, el are propriile culturi de afine, zmeură şi coacăze.

Dumitru provine dintr-o familie modestă şi, în adolescenţă, a crescut oi, lucrând totodată ca cioban pentru alţi crescători, apoi, o perioadă, a cules ciuperci pentru o firmă. Şi-a început propria afacere cu o investiţie de 50 euro, iar acum, ajuns prin forţe proprii patronul unui business prosper, tânărul beiuşan nu a ezitat să-şi ajute semenii de cum a lovit pandemia. A trimis legume şi fructe la mai multe mănăstiri şi spre familii cu probleme din zona Beiuşului.

Cu dragă inimă...

Tot el l-a întrebat pe primarul de Oradea, Ilie Bolojan, cu ce mai poate să ajute, iar edilul l-a îndrumat spre Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Aşa, înainte de Paşti (şi cel catolic şi cel ortodox), în jur de 600 de persoane vulnerabile din municipiu au primit pachete cu cartofi, morcovi, făină, fasole, păstârnac, precum şi cu fructe: căpşuni, mure, zmeură. În total, Dumitru Gal a donat un TIR şi un microbuz, ambele pline cu tone şi tone de alimente.

Când a fost vremea ca acestea să fie împărţite la Centrul pentru vârstnici al DASO din Episcopia, la descărcarea lăzilor a participat şi el. "Eu n-am avut o condiţie prea bună, am crescut într-o familie modestă. Mă bucur că pot să ajut şi ofer cu dragă inimă", mărturiseşte tânărul. Modest din fire, n-a prea vrut să fie menţionat nici de DASO, nici în presă, însă în final a acceptat cu un scop: "Aş vrea să fiu un exemplu de urmat pentru alţii care au posibilităţi. Decât să cheltuiască brambura, mai bine ar face ceva bun". El, unul, nu a stat pe gânduri...


LUPTA CONTINUĂ
Apel la donaţii

Cei care doresc să ajute o pot face şi de acum înainte. Donaţii directe pentru Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" se pot face în contul RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank.

Pentru proiectele Fundaţiei Comunitare Oradea, care sprijină spitalele din judeţ în cadrul campaniei Solidaritate Bihor Covid-19, se poate dona pe site-ul oficial al asociaţiei, la secţiunea "Cum te implici".

De asemenea, cei care doresc să sprijine demersul de realizare şi distribuire gratuită de viziere o pot face pe site-ul You4Edu.ro, la secţiunea dedicată campaniei "Viziere pentru medici Bihor".

În fine, cei care vor să contribuie la proiectul cu mese calde pentru personalul Spitalului Municipal Oradea pot găsi cum să o facă pe pagina de Facebook a Asociaţiei Amia - Suflet de Copil.