Printr-un proiect naţional în valoare de circa 40 de milioane de euro, cele aproximativ două milioane de documente de stare civilă existente pe hârtie în Bihor urmează să fie digitalizate în toate unităţile administrative din judeţ.

O informare legată de acest proiect a fost transmisă, marţi, de Consiliul Judeţean Bihor. "Această trecere în format electronic se va putea realiza în urma dotărilor primăriilor cu echipament, digitizarea actelor din ultimii 100 de ani şi prin realizarea reţelei de comunicaţii protejate împreună cu STS-ul", se arată în comunicatul CJ Bihor.

Proiectul naţional, cu un buget de aproximativ 40 milioane euro, are ca titulari Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

"În perioada următoare urmează să se deruleze etapa de licitaţii publice, proiectul având termen de finalizare 2020. Periodic urmează să se desfăşoare video-conferinţe pentru a se prezenta stadiul evoluţiei implementării", se mai arată în informarea CJ Bihor.

Potrivit documentului, în urma digitizării, "un exemplar al actelor de stare civilă va fi creat în format electronic, într-o bază de date la nivel naţional şi un exemplar va fi în format tipărit la primăria emitentă".

În Bihor, acest proiect acoperă cele 101 primării care au structură de stare civilă şi Direcţia Judeţean de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Consiliul Judeţean Bihor.

În luna iunie, Guvenul a obţinut fondurile europene necesare acestui proiect. La vremea aceea, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, preciza că este vorba despre un sistem integrat de procesare a tuturor actelor de stare civilă (certificate de naştere, certificate de căsătorie, certificate de divorţ, certificate de deces).

De asemenea, ministrul de Interne, Carmen Dan, preciza că, dacă cineva va solicita un duplicat, o va putea face chiar dacă se află într-o altă localitate decât cea în care s-a născut. "Sunt multe hârtii, multe drumuri la autorităţi. Practic, activităţile privind documentele de stare civilă se fac descentralizat, iar eliberarea documentelor implică procesarea manuală de date şi informaţii. Îngreunează procesul şi justifică necesitatea identificării de soluţii. Acum informatizăm practic sistemul, fapt ce va reduce numărul de drumuri pe care cetăţenii le vor face la ghişee", a declarat, la vremea aceea, Carmen Dan.